You are currently viewing Бой с палки и масови арести: Насилие на поредния протест за Навални в Русия

Бой с палки и масови арести: Насилие на поредния протест за Навални в Русия

От рано сутринта граждани на Русия излязоха на протести в много градове на страната в защита на критика на Кремъл Алексей Навални. Демонстрациите бяха съпътствани със засилено полицейско присъствие, насилие и масови арести.

 

Първи по улиците на градовете си излязоха жителите на Далечния Изток и Сибир, макар че на места температурите достигната -40 градуса по Целзий.

 

Във Владивосток пък демонстрантите играят хоро върху леда на замръзналия залив в Тихия океан и скандират „Свобода за Навални!“ и „Моята Русия е в затвора!“, съобщи Дождь. Служителите на ОМОН първоначално ги наблюдаваха от брега, след това и те излязоха на леда. Така протестът се насочи към брега, където го очакваха полицаи.

 


„Този път сме малко, защото полицията и силите за борба с безредици бяха блокирали площада предварително. Но както виждате, никой не се страхува!“, каза 25-годишният демонстрант Андрей.

 

В Новосибирск, третото по големина руско населено място, организацията на Навални съобщи за близо 10 000 протестиращи.

 

Към момента се съобщава за поне 1000 задържани граждани в 35 града на страната. Информацията е на неправителствената организация „ОВД Инфо“, цитирана от Франс прес.

 

 

Арестувана отново беше и съпругата на Алексей Навални – Юлия. Тя се е включила в протеста в Москва, съобщава БТА. Само в руската столица арестуваните са 300 души. Навалная беше задържана и на подобен протест миналата седмица, а по-късно бе освободена.

 

Снимки и клипове в социалните мрежи показаха бруталните методи на руската полиция за задържане на протестиращи, сред които и много жени. Всички униформени, охраняващи протестите са тежко въоръжени и с маски.

 

 

Центърът на Москва е блокиран и са въведени извънредни мерки за сигурност. Под блокадата на полицейските служители са и много обществени сгради в цялата страна.

 

Сборният пункт на протестиращите в Москва е Лубянският площад в центъра, където се намира централата на Федералната служба за сигурност.

 

 

„Днес дойдох за първи път на митинг. Уморих се от произвола и беззаконието на властите. Няма отговор на нито един поставен въпрос. Искам прозрачност и промяна. Затова съм тук и студът само ме ободрява”, каза Иван, жител на Якутск.

 

Властите отправиха строго предупреждение срещу участието в протестите. Те многократно заявиха, че демонстрациите са незаконни и предупредиха, че за участниците в тях ще има тежко последици.

 

 

„В създадените условия нараства рискът от провокации от страна на организаторите на протестите и участниците в тях. Целта им е да се наруши общественият ред. Така вашата лична безопасност може да се окаже застрашена. Настойчиво ви препоръчваме да се въздържате от участие в неразрешените мероприятия и да предупредите вашите непълнолетни деца и близки”, коментира Ирина Волк, говорител на министерство на вътрешните работи.

 

Затворени са магазините и заведенията за хранене в централната част на Москва. Заради отцепения център протестиращите започнаха да сменят местата, на които се събират.

 

 

 

Полицията съобщи, че „заради призивите за провеждане на незаконна акция“ на 31 януари от 8.00 ч сутринта до второ нареждане ще затвори за пешеходци централните улици на Москва и седем станции на метрото. Променени са маршрутите на наземния градски транспорт.

 

По време на протестите от миналата събота бяха арестувани над 4000 души.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК