БългарияНа ФокусПоследни новини

Бойко Борисов: Изготвяме коалиционно споразумение за три години – министрите ще са на квотен принцип

“За да направим истинска оценка на министрите, понеже сме отговорна партия, повече в такива сглобки неорганизирани няма да участваме. В рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение. Това започва от мандата, през МС, ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министри”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според на тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите. “Даже сега докато се прави това коалиционно споразумение вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години”, заяви Борисов.

“Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите”, обясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и пътуванията в чужбина на министрите от кабинета.

“В момента имаме кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна и някак си всичко, което касае хората в България мина на заден план по темата външни работи. Превърнахме се в пътуващи министри, от които научаваме какво ще се случи в България”, каза Борисов.

“Генералният алианс на НАТО каза, че няма план за пращане на войски в Украйна”, увери Борисов.

Той отправи критики към министрите. “В желанието за самохвалство, за самоизтъкване Тагарев си пусна снимка, че ще пътува. Не разбирам това изтъкване пред западните ни партньори. БТР-те са писнати от МВР, но са си още тук, а ние ходим и подаряваме мечове”, възмути се Борисов и продължи: “Ти отиваш на посещение с неизпълнени ангажименти. С каква оценка Тагарев ми маха от Версай да ме поздравява. Първо ще си изпълним ангажиментите досега, а тогава ще поемаме други”, коментира Борисов.

“Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет. Милена Стойчева 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев 24, Иванка Шалапатова 30, Зарица Динкова над 50-това са истински министри”, каза Борисов.

На въпрос как си обяснява разминаването между думи и действия на военния министър Тагарев, дали това се дължи на некомпетентност от негова страна или на саботаж, лидерът на ГЕРБ каза, че няма представа на какво се дължи, но уточни, че не сме се диверсифицирали от руския газ и петрол.

“Хвалим се, че сме се диверсифицирали от руския петрол, от руската газ-това е лъжа. 100% от газа тук е руски, но през посредници”, каза лидерът на ГЕРБ и продължи:

“Те са точно като един поп – няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря”, коментира Борисов. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Заради закани за убийство срещу магистрати: Прокуратурата образува досъдебно производство

 

Подобни статии

Back to top button