Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов на разпит по делото „Божков“

Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов на разпит по делото „Божков“

Премиерът Бойко Борисов, председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов бяха разпитани в Специализираната прокуратура по делото срещу Васил Божков, съобщиха от обвинението. 

 

Припомняме, че Божков е обвинен за 18 престъпления. Често в публикациите си във Фейсбук той отпрая обвинения именно към Борисов, Стоянова и Горанов. 

 

Ето какво съобщават ище от прокуратурата:

 

3610 предмета с признаци на движими културни ценности са иззети до момента от офиса на Васил Божков на столичната улица „Московска”. От Апелативната специализирана прокуратура очакват броят им да надхвърли 10 000. Оттам напомнят, че Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция от 212 артефакта.

 

Специализирана прокуратура продължават действията си по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ”. От държавното обвинение припомнят, че Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за престъпления против финансовата и данъчната системи.

 

„Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи, или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство”, заявяват от спецпрокуратурата.

 

По настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани премиерът Бойко Борисов, финансовият министър и председател на Комисията по бюджет и финанси Владислав Горанов (два пъти), както и депутатката Менда Стоянова.

 

Същевременно проверката на ДАНС сочи, че „УниКредит Булбанк” не е уведомявала „Финансово разузнаване” при извършване на плащания на суми над 30 000 лв., както се изисква от закона. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр Васил Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска” 43 в столицата.

 

Действията по разследването продължават. Изготвени са и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК