You are currently viewing Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокуратурата заради разгласяването на СРС с президента (НА ЖИВО)

Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокуратурата заради разгласяването на СРС с президента (НА ЖИВО)

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокурор, който да разследва главния прокурор Иван Гешев заради разгласяването на запис от СРС с президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщи Рашков пред депутатите в Народното събрание по време наизслушване във връзка с отхвърлената процедура за освобождаване на Иван Гешев. 

 

Предложението за изслушване на Бойко Рашков и правосъдния министър Янаки Стоилов днес бе внесено от зам.-председателя на „Изправи се БГ. Ние идваме!“ Николай Хаджигенов. 

 

По думите на Бойко Рашков в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано.

 

„Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор. Още при встъпването му в длъжност постъпиха множество сигнали, както към ВСС, така и към президента. На тези сигнали никой не обърна никакво внимание тогава. И след назначаването на Иван Гешев за главен прокурор се натрупаха множество факти, на които нямаше как да не се обърне внимание. На юристите е известно, че данни от СРС не могат да се оповестяват свободно в общественото пространство“, каза Рашков пред народните представители. 

 

По думите му, в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление – разгласяване на данни от СРС.

 

 

„След като един човек е осъден за такова престъпление, а сега друг е извършил същото, трябва да се запитаме трябва ли да се образува досъдебно производство срещу него или не. За мен отговорът е трябва. Всеки прокурор у нас може да започне такова досъдебно производство за изнасянето на СРС от страна на главния прокурор. Но мина 1,5 година и нито един прокурор не събра кураж да образува, след това заседание аз ще сигнализирам прокурор на определено ниво за тези действия на главния прокурор Иван Гешев“, добави Рашков.

 

Той заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство срещу своя началник, а именно главния прокурор.

 

По думите му, Иван Гешев е разгласил СРС, чиято цел е била конфронтация и притискане на държавния глава.

 

„Друга цел аз не виждам“, уточни Бойко Рашков.

 

Той отново коментира и данните за подслушване на протестиращи и политици, които бяха отхвърлени след разследванена прокуратурата и службите. 

 

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа – да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление“, подчерта още служебният вътрешен министър.

 

Пред народните представители правосъдният министър Янаки Стоилов обясни как се е стигнало до искането му към ВСС за остраняване на Иван Гешев:

 

„До мен на 14 юли т.г. постъпи информация от Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. Смятам, че в информацията има данни, факти и твърдения за накърняване на престижа на съдебната власт, поради което бе насрочено и проведено заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Мотивите ми се свеждат до конституционни основания – избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата“, обясни Стоилов.

 

Според него неговото предложение е изпълнило своята роля.

 

„Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта“, каза още проф. Стоилов.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК