Божков осъди Комисията по хазарта заради отнетия лиценз на „Еврофутбол“
Васил Божков

Божков осъди Комисията по хазарта заради отнетия лиценз на „Еврофутбол“

Първа съдебна победа за бизнесмена с 18 обвинения, който се укрива в ОАЕ Васил Божков. Административен съд – София излезе с решение, че отнемането на лиценза на фирмата му „Еврофутбол“ е незаконосъобразно.

 

Решението бе публикувано в ппрофила във Фейсбук на Божков със следния коментар:

 

„Хунтата съсипа българска компания на четвърт век.

 

Хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL останаха без работа и доходи.

 

Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП.

 

С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на Еврофутбол е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж.“

 

 

В решението си съдът посочва, че отнеманто на лиценза като принудителна административна мярка е несъразмерно, тъй като на практика така дейността на дружеството спира, от което следват сериозни вреди за служителите му, както и за артньорите. 

 

Освен това според административния съд решението на Държавната комисия по хазарта е взето при съществени нарушения на законовите правила и процедури.

 

Тъй като „Еврофутбол“ оспорва акта за дължими такси и лихви, според съда ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения – вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт. Освен хазартната комисия сама е предложила на „Еврофутбол“ да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, а лицензът й все пак е бил отнет.

 

Припомняме, че пунктовете за спортни залагания на „Еврофутбол“ бяха затворени, след като на 14 февруари ДКХ наложи на компанията акт за 328.9 млн. лева.

 

Само две седмици по-късно – на 25 март пък лицензът й беше отнет за 3 месеца заради големи задължения за периода 18 декември 2014 – 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси, плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

 

„Еврофутбол“ обжалва отнемането на лиценза пред Административния съд в София. От публикувани днес от Божков документи става ясно, че на 1 юли съдът се е произнесъл и отменя решението на ДКХ за отнемане на лиценза.

 

Успоредно с това дело фирмата на Божков води и друг съдебен спор – за начислените такси и лихви за близо 329 млн. лева.

 

ДКХ може да пристъпи към повторно отнемане на лиценза, ако спечели другия съдебен казус – за дължимите държавни такси и лихви, които „Еврофутбол“ оспорва, пише още в решението на магистратите. То обаче не е окончателно и може да бъде оспорено в 14- дневен срок.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК