БългарияПоследни новини

Бракониери простреляха царски орел край Ямбол, птицата е в критично състояние

Една от най-редките и емблематични птици в света – царски орел, е прострелян край Ямбол.

 

На 20 септември екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние, предава БНТ.

 

Орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

 

След преглед от ветеринарни лекари на Центъра се установява, че той несъмнено е жертва на бракониери. Прострелян е с ловно оръжие и е със счупено лява крило, а доказателство за това са откритите след направена рентгенография, 16 сачми в тялото му.

 

Царският орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово.

 

Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точни географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконният острел.

 

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, състоянието на птицата продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

 

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата.

 

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева! Едва преди няколко дни беше задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници и в момента тече разследване по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли.

 

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата. В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни, пишат от Българското дружество за защита на птиците.

 

Отново висок брой новозаразени с COVID-19

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button