БългарияНа Фокус

Британският щам на COVID-19 може да доведе до ново затваряне у нас

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции. Това прогнозира в студиото на „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха (…) При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват“, обясни експертът.

 

По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

 

„Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците.

 

Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето“, категоричен беше доц. Кунчев.

 

Тежък сблъсък между собствениците на заведения и здравните власти беляза вчерашната дискусия с тяхно участие в МЗ. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

 

Кунчев призна, че разбира проблемите на оставените без възможност да се трудят и в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват.

 

„Проблемът е при тържествата – едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина.

 

Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено“, посочи главният държавен здравен инспектор.

 

По думите му и в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности, каза Кунчев.

 

20 години затвор за Викторио, който уби жестоко приятелката си Дарина и едногодишната си дъщеря Никол

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button