БСП внася пореден вот на недоверие, отново на тема „корупция“

БСП внася вот на недоверие срещу правителството на тема корупция следващата седмица. Това обеща от трибуната на парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова и обвини мнозинството в разпад на държавността. В отговор от ГЕРБ заявиха, че управлението е стабилно. А Нинова използва парламентарната трибуна за решаване на вътрешнопартийни проблеми.

 

„Другата седмица внасяме вот на недоверие за корупция. Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет на България и перспектива пред българския народ“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи поредната порция критики към кабинета „Борисов 3“.

 

„Съществуват поне три реалности в момента. Първата е пандемията от COVID-19. Болестта ту отшумява, ту се връща. Наред със здравните мерки, вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането за политически цели. Прави впечатление, че случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта“, смята Нинова.

 

Според нея именно затягането на мерките срещу разпространението на болестта служи за „прикриване на скандалите и закрепване на управлението“.

 

„Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва в следствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции и домакинства“, продължи лидерът на левицата. „Третата реалност, най-опасната – не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни – България. Основата е държавността. Нито една институция не работи по правила“, заяви още Нинова пред депутатите.

 

Лидерът на БСП обяви още, че групата ще внесе предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в Първа инвестиционна банка от държавната Банка за развитие, което, според нея, се е случило на занижени цени. До дни от левицата официално ще предложат и създаването на втора такава комисия за липсващите данъци и такси в хазната от хазартния сектор.

 

Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще довърши своя мандат с реализация на заложените цели и в интерес на българските граждани. Ние нямаме никакви опасения, нито от поредното вето на вашия президент, нито от поредния вот на недоверие. Преодоляхме вече четири такива. Обединените ви усилия са безплодни“, отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

 

Според нея Корнелия Нинова използва парламентарната трибуна единствено за „краткия си гастрол“ в парламента, използвайки я единствено с цел „да реши вътрешнопартийните си проблеми“.

 

„От групата на ГЕРБ отказваме да приемем превръщането на вътрешнопартийните проблеми на БСП в общонационални. Няма да позволим България да заприлича на БСП – с празна каса, с воюващи лобита и липса на лидерство“, обяви Даниела Дариткова. Срещу готвения вот на недоверие от опозицията тя даде някои примери за добра работа на управляващите, сред които увеличението на пенсиите с 6,7% от 1 юли, диференцираното ДДС за някои стоки и услуги, мярката 60/40 по време на COVID-кризата и други.

 

„Улисани във вътрешнопартийните си борби, БСП явно пропускат какви резултати дават социолозите в момента. Водим ви с 15-20%. Наистина ли искате сега да правите избори? Предсрочните избори изобщо не са във ваша полза. Управляващото мнозинство е стабилно“, обърна се тя към опозицията.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК