You are currently viewing Черен рекорд в САЩ, Тръмп обвини СЗО

Черен рекорд в САЩ, Тръмп обвини СЗО

В последните 24 часа в САЩ са починали около 2000 заразени с новия коронавирус според най-новите данни на университета „Джонс Хопкинс“, съобщава Дир.бг.

 

Това е най-големият брой смъртни случаи за денонощие в света от избухването на пандемията, отбелязва АФП.

 

Регистрираните починали от COVID-19 стават общо 12 722-ма и така САЩ се доближават до двете най-пострадали страни – Италия (със 17 127 смъртни случая) и Испания (14 045 починали) – към 07.50 б.вр. в сряда, 8 април.

 

Заразените в САЩ представляват една четвърт от официално обявените случаи в света: 399 081, което е с повече от 30 000 души за денонощие, показват данните на „Джонс Хопкинс“.

 

„Америка продължава да извършва повече тестове от всяка друга страна в света и според мен това е и причината да имаме повече случаи“, каза вчера президентът Доналд Тръмп на ежедневния си брифинг с журналисти за кризата, говорейки за 1,8 милиона теста на ден в страната.

 

Убеден съм, че някои гъстонаселени държави имат много повече случаи от нас, но не ги обявяват, добави той.

 

От средата на миналата седмица САЩ съобщават ежедневно за над 1000 починали въпреки карантинните мерки, които отделните щати постепенно налагат.

 

Американският президент Доналд Тръмп остро разкритикува Световната здравна организация, като я обвини, че е прекалено благоразположена към Китай и дава лоши съвети по време на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

 

„СЗО наистина оплеска нещата“, написа Тръмп в Туитър. „По някаква причина, тя (СЗО), финансирана главно от САЩ, въпреки това е много пристрастна към Китай. Ще обмислим добре това. За щастие, не приех техния съвет да оставя границите отворени за Китай. Защо ни дадоха такава погрешна препоръка?“, заяви Тръмп.

 

Президентът изглежда повтаря критиките, че в първия етап от разпространението на коронавируса СЗО е разчитала прекалено много на информация от Китай, посочва ДПА.

 

Има и признаци, че организацията е пренебрегнала данни от Тайван, които показваха, че заразата се предава от човек на човек, докато Пекин твърдеше обратното. СЗО, върху която Пекин упражнява натиск, не признава Тайван, отбелязва ДПА.

 

По-рано тази година Тръмп неколкократно похвали Китай за начина, по който се справя с епидемията, започнала в китайския град Ухан.

 

Щатът Ню Йорк е основното огнище на епидемията в САЩ с повече от 5500 починали и 140 000 заразени, главно в град Ню Йорк, животът в който е почти замрял.

 

Пандемията е взела 82 133 жертви в 192 страни, към посочения по-горе час.

 

Излекуваните по света са 301 385 души.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК