Любопитно

10 смразяващи кръвта факта за Чернобил

Темата за Чернобил стана изключително популярна покрай сериала на нетфликс и сега почти всеки е експерт  по ядрена енергия. Ако все пак не сте вече експерт по темата или не сте гледали сериала тези 10 факта ще смразят кръвта ви:

1. Радиацията след аварията на централата се равнява на 500 атомни бомби

Радиоактивните материали, които излизат в атмосферата след избухването на централата, се равняват на 500 атомни бомби като тези, които САЩ хвърлиха над Хирошима и Нагазаки. 90% от ядреното гориво на централата излиза в атмосферата. Стълбът от дима достига на десетки метри височина.

2. Пожарникари герои

Повече от 100 пожарни автомобила са изпратени на мястото на инцидента, за да гасят пожара. Огнеборците обаче са хората, които поемат най-голяма част от радиацията. По време на ликвидирането на пожара загиват 31 от тях.

3. Пожарът е гасен и с хеликоптери

От тях върху взривения реактор са изсипване пясък и глина, както и други специални смеси за предотвратяване на нови взривове. Тогава обаче никой не е знаел, че тези действия допълнително повишават температурата на горящия реактор. Успели да се справят с пламъците десетина дни след инцидента. В ликвидиране на последствията участват над 600 хил. души от всички краища на СССР.

Чернобил

4. Закъснялото предупреждение

Голямата част от жителите на намиращия се в непосредствена близост град Припят разбират за аварията часове след началото на инцидента. И докато животът им върви в обичайния си ход, радиацията се разпространява мълниеносно с помощта на вятъра.

5. Зоната на поражение

Общата площ на заразената украинска територия е 50 хил. кв. км в 12 области на страната. Освен това около 150 хил. кв. км вече са непригодни за живеене.

Чернобил

6. Градът призрак

Цялото население на Припят – 47 500 души, трябва да напуснат града още на следващия ден след аварията. 300 души обаче ще връщат там след около месец. Те се заселват в местност, наречена след това Зона на отчуждението. В продължение на 20 години при тях не били допускани роднините им.

7. Жертвите

Неизвестен остава броят на загиналите, но жертви са всички, които се намират в обсега на аварията. 250 хил. души са евакуирани, а броят на загиналите заради трагедията в Чернобил най-вероятно е близък до 10 хил.

8. Първите загинали от лъчева болест

134 души, които се намират на територията на авариралия блок, веднага заболяват от лъчева болест. Само за месец 28 от тях умират в страшни мъки. Облъчени от радиация са 8,4 млн. души – жители както на Украйна, така и на Белорус и Русия.

9. Чернобил се превръща в туристическа дестинация

В последните години към града има голям интерес от туристи любители на екстремните преживявания. Съпровождат ги местни хора – сталкери, показват им запустелите жилища, училища, хотели, институции. Но само от разстояние може да се види разрушената централа.

Рисковано е да се доближат дори до камионите, бронираната техника и хеликоптерите, тъй като са заредени с голямо количество радиация. Туристите се срещат и с жителите на Зоната на отчуждение, изслушват техните разкази – защо са се върнали в родното си място, въпреки забраната на властите, и как са се адаптирали на опасното място. Стойността на екскурзията е около 350 долара.

Чернобил

10. Новият живот

Известно време след аварията продължават да работят два блока, обслужвани от стотина работници и инженери. За тях властите са принудени да изградят нов град – Славутич. Сега това е най-младото населено място на Украйна. А любимата черна шега на неговите жители е:

„Животът е прекрасен, но пък много кратък“.

Чернобил

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button