COVID-19 удря все по-тежко здравите, приближаваме критичната граница за здравната система

COVID-19 удря все по-тежко здравите, приближаваме критичната граница за здравната система

Последните няколко седмици има подмладяване на заразените с COVID-19 у нас, рисковата група продължава да е същата – над 65 години и със придружаващи заболявания. Това каза по bTV главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

„50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания“, каза още Кунчев.

 

Той поясни, че се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че почти доближаваме до критичната граница на хоспитализирани, сега са 699:

 

„Стигнем ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак системата се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това.“

 

Не мисля, че ще се върнат мерките през есента, би могло да се говори, ако има драстичен скок и системата не може да поеме болните, добави Кунчев.

 

Той бе категоричен, че не е вярно, че хора с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от COVID-19.

 

Има наблюдения в „Пирогов“ и Александровска, изводът е ,че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92%, от хората, които влизат с COVID-19, умират от него“, обясни главният държавен здравен инспектор.

 

Кунчев каза и че се повишава заразяването в офисите.

 

Новите потвърдени случаи на коронавируспрез изминалите 24 часа са 250, показват данните от Единния информационен портал. Направените PCR тестове за последното денонощие са 5330. Най-много заразени са били установени в София – 55, Пловдив – 24, Благоевград – 22. Общият брой на заразените у нас вече е 10 871, като 4750 са активни.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК