COVID-19 живее 7 дни върху медицинска маска

COVID-19 живее 7 дни върху медицинска маска

Нови открития на учените. Вирусът COVID-19 може да живее до 7 дни върху хирургическа маска. Това показва последното изследване за издръжливостта на вируса върху различни повърхности, публикувано в престижното медицинско издание The Lancet. 

 

Изследването е направено в следната среда: температура 22 градуса и влажност на въздуха около 65%. Оказва се, че вирусът е най-нестабилен върху хартия – до 3 часа и дърво и дрехи – до 2 дни. 

 

Оказва се, че заразата се задържа по-дълго върху гладки повърхности като стъкло и банкноти – до 4 дни или палстмаса и столана – до 7 дни.

 

Най-изненадващо за учените е заключението, че и върху медицинска маска COVID-19 остава стабилен и опасен до 7 дни. Това подчертава още веднъж важността на редовната смяна на маските, които носим за предпазване. 

 

Както бе устанвено в предишни изследвания, вирусът е много стабилен при тебпература от 4 градуса, но при увеличаване на температурата, той става все по-малко опасен. Това дава надежда, че със затопляне на времето светът може по-лесно да се пребори с пандемията.

 

Източник: The Lancet

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК