БългарияНа Фокус

„Дългата ръка на Кремъл“: Бившият шеф на разузнаването видя руско влияние в причината за уволнението си

Влияние от Русия и връзки с Васил Божков заподозря уволненият шеф на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. На брифинг пред медии часове след като служебното правителство взе решение да бъде освободен той заяви:

 

„Добре дошли в Римската империя, императора го знаем – личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища… Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Това са координирани действия с един бизнесмен с много обвинения.“

 

По думите му случващото се в държавата е популизъм, а граничи дори с диктатура:

 

„През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, за съжаление през последните седмици сме свидетели на демагогия и популизъм, а според някои индикации и на диктатура. Законът е бил спазван през цялото време“, добави Атанасов.

 

Той допълни, че от 27 години работи за България и нарече хората, които са го освободили „предатели“.

 

По думите му има реално смесване на различните власти и институции.

 

„Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, имено защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване не отговарят на истината”.

 

Той коментира и излизането си в неплатен отпуск до есента преди встъпването в длъжност на служебния кабинет:

 

„Имах възможност на втората среща да обясня на министър-председателя причините за моя отпуск, които са дълбоко семейни и лични и не бих искал да ги коментирам с медиите. Нека всички държавни служители да внимават, когато се възползват от конституционното си право на отпуск”, категоричен беше Атанасов.

 

МОТИВИТЕ НА КАБИНЕТА

 

Решението за освобождаване на Атанасов от ДАР съобщи след заседанието на кабинета говорителят на правителството Антон Кутев. Като мотив са освобождаването му беше посочена необходимостта да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност.

 

„Под ръководството на Атанасов е осъществявана дейност по неспазване на презумпцията за обективност и безпристрастност“, коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

 

Той допълни, че Атанасов е нарушавал правилото за еднакво предоставяне на разузнавателна информация на председателя на Народното събрание, на министър-председателя и на президента. 

 

Уволнението на Атанасов идва след серия рокади в държавните служби от встъпването в длъжност на служебното правителство. 

 

Бившият митничар Петков пусна видео как купува ром и пури за съветника на президента

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button