БългарияНа Фокус

ДАНС иска достъп до данните на всички деца и студенти

ДАНС иска да има достъп до всички бази данни на МОН, в които има информация за всеки ученик и студент у нас, съобщава „Сега“. Този достъп трябва да съществъва 24 часа, седем дни в седмицата. 

Искането е формулирано в съвместна инструкция на ДАНС и министерството, публикувана за обществено обсъждане. Така на практика агенцията ще може да научава къде учи всеки ученик или студент, какво учи, дали е прекъснал и какъв е успехът му. 

Засега не се посочват в конкретика причините и мотивите, поради които ДАНС иска да получи този достъп до данните от МОН. Знае се само, че исканата информация за учебното положение на децата е чувствителна, а личните им данни се ползват от специална закрила.

Държавната агенция планира да наблюдава няколко регистъра с документи, сред които са тези, за завършено основно и средно образование и/или степен на професионална квалификация, за завършилите студенти и докторанти, на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления, националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, както и информация за преместване на децата и учениците от едно учебно заведение в друго. На този етап не става ясна целта на тази нова мярка, от страна на ДАНС. Планирано е служителите на агенцията да влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност, се казва в инструкцията.

Пореден джип „заплува“ в българското море

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button