Дарение от 100 лева и Румен Радев предизвикаха втори брифинг на ГЕРБ за деня - Bulletin.BG
Дарение от 100 лева и Румен Радев предизвикаха втори брифинг на ГЕРБ за деня

Дарение от 100 лева и Румен Радев предизвикаха втори брифинг на ГЕРБ за деня

Необичайна активност пред медиите от страна на ГЕРБ наблюдавахме днес. След като рано сутринта лидерът на партията и няколко нейни членове дадоха брифинг, на който критикуваха новия Изборен кодекс, партиите в парламента и президента, в следобедните часове имаше ново изявление. То бе провокирано от зам.-председателя на „Да, България“ Ивайло Мирчев.

 

Преди часове той написа в профила си във Фейсбук, че Бойко Борисов е лъжец и твърдението му, че фирмата, която осигурява машините за гласуване е спонсорирала формацията на Христо Иванов, не отговарят на истината.

 

„Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на Да, България.

 

Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни“, написа Мирчев.

 

 

На брифинга на ГЕРБ по-късно Георг Георгиев на свой ред обяви това за лъжа и извади разпечатка от Сметната палата, на която се вижда, че Иван Тодоров (името съвпада със собственика на въпросната фирма за машини, бел. ред.) е дарил 100 лева на „Да, България“ преди последните местни избори.

 

„Няма да позволим лъжите да се разпространяват свободно в пространството. Всяка една лъжа ще бъде разкривана“, каза Георгиев.

 

 

И подчерта, че за него няма значение дали са дадени 100 лева или една стотинка. Важното по думите му било, че се казва лъжа.

 

Последва ново опровержение от Ивайло Мирчев. Във Фейсбук профила си той публикува видео, в което отново обяви ГЕРБ в лъжа.

 

„Поредната лъжа на ГЕРБ. Дарителят ни със 100 лв. наистина се казва Иван Тодоров, но е роден през 1990 г., за разлика от собственика на въпросната фирма, за която ни обвиняват, че сме получили дарение (което е лъжа), който е роден през 1958 г.“, написа Мирчев.

 

 

Мирчев заявява, че това е установено след направена проверка. 

 

„Този Иван Тодоров, за когото говорят от ГЕРБ, няма нищо общо със собственика на фирмата за машините“, заяви категорично Мирчев.

 

И допълни:

 

„Ние може да сме аматьори в политиката, както казвате, но вие сте аматьори дори в това да скалъпите един компромат“.

 

А в нова публикация допълни:

 

„Какви са фактите: собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил наш дарител. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. – това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та. Те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма и със сигурност не са предполагали, че Борисов и обичащият да целува ръката му Георг един ден ще ги замесят в подобен нелеп скандал.“

 

И НА  ПРЕЗИДЕНТА НЕ МУ СЕ РАЗМИНА

 

Обект на острите критики на Тома Биков от ГЕРБ стана президентът Румен Радев и процедурата за избиране на състав на нова Централна избирателна комисия (ЦИК). Тя започва с консултации с парламентарно представените партии още в първия работен ден след Великден – 5 май, съобщиха от „Дондуков“ 2. 

 

Според Тома Биков в момента сме свидетели на „нарисувана фалшификация“ на следващите избори. 

 

„Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за ЦИК, които президентът ще назначава, не знаем какво се очаква от тях, нямаме информация и всичко това се случва два месеца преди изборите. Ако ние бяхме направили такъв погром преди предишните парламентарни избори, вие журналистите щяхте да ни унищожите. В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев и всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент. Цената на това може да е провал на изборния и демократичен процес в България и страната може да влезе от политическа криза в конституционна. Целият Изборен кодекс, който бе направен, предразполага точно към това“, подчерта още Биков.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК