You are currently viewing ДБ при Радев: Призив за успешен трети мандат (ВИДЕО)

ДБ при Радев: Призив за успешен трети мандат (ВИДЕО)

Продължава вторият кръг от консултациите при президента Румен Радев. На „Дондуков“ 2 в 14 часа днес отидоха представители на ръководството на „Домократична България“ – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

 

„Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат“, каза държавният глава в началото на разговора.

Той отново призова за „активен диалог, компромис и консенсус“ и похвали ДБ, че от началото на мандата на Народното събрание са в активен диалог с останалите партии.

 

„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът.

 

В отговор Христо Иванов призова за съставянето на правителство, което да преведе страната поне през зимните месеци, в които се очертава нова сериозна криза пред страната.

 

„Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.

 

Той разкритикува „Има такъв народ“ за техния „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”, който е станал причина правителството им да не бъде подкрепено от коалицията.

 

Христо Иванов обаче бе категоричен, че реализирането на третия мандат не може да бъде възможно без „Има такъв народ“.

 

В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

 

След разговора с държавния глава Христо Иванов заяви категорично, че „Демократична България“ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Той призова за диалог между парламентарно представените партии без ГЕРБ и ДПС. 

 

Иванов призова още за създаване на временно правителство. 
 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК