БългарияНа ФокусПоследни новини

Демерджиев: Приемането на 6000 мигранти е реална възможност

Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев, цифрата „6000“ за потенциалните мигранти, които България би могла да приеме след споразумението с Австрия, е реална, а не фиктивна.

„Голяма част от информацията, която ни се поднася за преговорите не е вярна“, допълни той. Демерджиев допълни, че вътрешният министър по време на първото си участие на Европейски съвет е гласувал с „въздържал се“ за пакта, засягащ миграцията и убежищата. Той запита няма ли притеснение, че този пакт ще измести тежестта и ще я насочи към по-малките държави, които ще трябва да участват с много по-голям процент за приемане на мигрантите в Европа.

Бившият вътрешен министър заяви, че с въздушния Шенген, темата за сухопътните граници ще отложи за неопределено време. „Напрежението, което ЕК поддържаше към Австрия и Нидерландия за решаването на този въпрос сега ще бъде отхлабено. Това е предпоставка казусът да се проточи дълго време и да не можем да затворим този национален приоритет“, бе категоричен той.

Политикът обясни, че от януари до юни 2023 г. има 7,1% спад на задържаните във вътрешността на страната нелегални мигранти. „Бях викан постоянно в Народното събрание да обяснявам защо се задържат повече хора във вътрешността, което не беше вярно“, каза бившият вътрешен министър. След юни има над 30% задържани във вътрешността, допълни той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Тагарев: Няма да пращаме кораби в Червено море, ще помогнем според възможностите ни

Подобни статии

Back to top button