You are currently viewing „Демократична България“ остава без листа за изборите в Стара Загора

„Демократична България“ остава без листа за изборите в Стара Загора

Централната избирателна комисия отказа да регистрира кандидат-депутатската листа на „Демократична България“ в Стара Загора. Така коалицията няма да участва в надпреварата за парламент в избирателния район, който носи цели 11 депутатски места.

 

 Преди дни Районната избирателна комисия в града отказа регистрация на „Демократична България“ заради неизрядни документи. Предложението за регистрация на кандидатската листа не било подписано ръчно, не е имало и електронен подпис.

 

Членовете на комисията дали указания на представителите на коалицията за отстраняване на нередностите до крайния срок за регистрация в 17 часа на 12 октомври. Минути след изтичането на срок обаче на имейла на РИК пристига писмо от подател, който не отговаря на официално одобрения за кореспонденция с „Демократична България“.

 

По-късно на заседание на РИК нахлува Магдалена Овчарова от ДБ, която донеслва флаш-памет с необходимите документи.

 

Заради неизпълнение на изискванията регистрацията на листата на формацията беше отказана от РИК. А след обжалване на „Демократична България“ по казуса, ЦИК потвърди решението на районната комисия.

 

РЕАКЦИЯТА

 

След отказа за регистрация на листата на ДБ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още седем МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис, заявяват от коалицията в своя позиция до медиите.

 

„Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим“, коментират от обединението.

 

ДБ ще търси възстановяването на справедливостта в съда, се казва още в прессъобщението.

 

„Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!“, категорични са от „Демократична България“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК