БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков: Основна цел на правителството е интеграцията на България в ЕС и НАТО

Според премиерът Николай Денков, основната цел на правителството е да се интегрира България напълно в структурите на Европейския съюз и НАТО.

Приоритетите са влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), приемане на еврото и сътрудничество със САЩ и ЕС. Според Денков, това ще превърне България в нормална европейска държава. Това заяви той по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България, съобщи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

„През 2018 г., когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на шесто място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании се увеличи през годините и САЩ вече е на четвърто място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега.“

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още.

„Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите“, каза Маркет.

Министър-председателят коментира, че правителството е доста по-стабилно отколкото изглежда.

„Кабинетът е по-стабилен отколкото се вижда по медиите в една предизборна ситуации. Ще се сблъскваме с интереси, но ще ги поставяме в определени рамки. Голямото мнозинство в Народното събрание и голямото мнозинство от българския народ подкрепя правителството и съм сигурен, че можем да реализираме общите цели. Само заедно можем да постигнем тези цели“, коментира Денков.

В срещата участват също министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и заместник-министри на иновациите, на енергетиката и на икономиката.

Според предварителната информация втората част от срещата ще бъде закрита за медиите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

САЩ ще работи с България в борбата с дезинформацията

Подобни статии

Back to top button