БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков: ПП-ДБ ще преговаря с ГЕРБ пак след изборите

„Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека бъде ясно – ще започнем там, където ги завършихме сега. Така премиерът в оставка Николай Денков отговори на въпрос дали след изборите ще продължат преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Въпреки това той описа отношенията между ПП и ГЕРБ като ледена епоха. Политиката е изкуството на възможното – след изборите отново ще търсим какво е възможното, каза още Николай Денков.

Той допълни, че се е надявал ротацията да е само техническо изпълнение.

Абсолютно ненормално е един министър да смята, че политическата сила, която го е представила и го е подкрепила, може да го заплашва и да прави абсурдни неща, каза той по отношение на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Няма как да бъдем в общ кабинет с този министър.

Категорично „не“, казвам го без съмнение, отговори Денков на въпрос дали е имало корупционни практики в правителството му . Единственото, което ме притеснява, са назначенията в МВР и прикриването на връзки. Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе мерки за насилието в протестите срещу БФС. Ако не бях казал няколко пъти да вземе мерки, може би нямаше да има мерки и там, каза още той.

А по отношение на твърденията на Бойко Борисов за натиск от министри на чужди държави, Денков обясни, че имало голяма загриженост от хората в Европа. Бях на Европейски съвет. Почти всичките ме питаха какво се случва в България – да имаме стабилен кабинет, който да продължи нататък. Това да питат различни ръководители на европейски държави и да изразяват грижа, е нещо съвсем нормално. Ако такъв въпрос го е притеснил, значи проблемът е другаде, обясни премиерът в оставка.

На въпрос дали знае кой е предложил текстовете в конституцията за института на служебното правителство, Денков заяви, че не е участвал в тези обсъждания. Участвах в обсъждането на тези текстове с Венецианската комисия – тя предпочита варианта, в който остава редовното правителство и то провежда избори. Това е първият вариант, който предложихме от ПП-ДБ. Когато не беше приет, тогава някъде при обсъждането в парламента, аз не съм бил там, някой, не знам кой, е предложил този втори вариант. Той не е измислен в България – пак се използва в други държави, обясни Николай Денков.

„Ако президентът не беше злоупотребил със служебните кабинети, вероятно нямаше да има сега проблеми с тях“, смята министър-председателят в оставка.

„Най-трудно в момента е на г-н Главчев и ние трябва да направим всичко възможно, за да му помогнем да си свърши работата. Ще осигурим максимална приемственост. Моят призив към него е да осигури максимално честни избори. Вътрешният министър и министърът на електронното управление имаха моето доверие до местните избори. Действително трябва да решим дали ще продължим към европейския си път на развитие, или ще се върнат на бял кон тези, които през последните години забавиха развитието на България. Как е работило това правителство – ще се оцени след няколко години“, посочи Денков.

„12 години ние имахме постна пица. Затова и българите продължават да са най-бедните в ЕС. Вчера излезе една много интересна статистиката. В нея се вижда, че от 2011 до 2020 г. България е напредвала с по 1% всяка година по отношение на покупателна способност и настигане на средноевропейското ниво. През последните 3 години тя е наваксала с още 11%“, обясни премиерът в оставка и допълни, че политиката на Симеон Дянков е била напълно погрешна.

„В момента и еврозоната, и сухопътният Шенген са под риск, но към този момент не им казваме „Довиждане“, коментира още той.

„Отношенията между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ сега са в ледена епоха. Това, което успяхме да постигнем, то ще остане и ще бъде полезно за България“, смята премиерът в оставка.

„Нека днес се поздравим с това, че се отвориха границите за нас. След приемането ни в ЕС, приемането ни в Шенген е най-важната стъпка в европейската интеграция. Ако служебното правителство и следващото редовно правителство продължат с политиките, които ние успяхме да задвижим през последните 10 месеца, ще можем да продължим напред към европейската интеграция. И към момента това е причината с госпожа Габриел да име добра комуникация и добър диалог. Ние споделяме общи ценности и визии за развитието на България“, каза Николай Денков в началото на предаването.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Петков: Ще го познаем Главчев по делата

Подобни статии

Back to top button