БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков: Скандален е начинът, по който Радев атакува пред КС текстове от Конституцията

Това, че президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на неговите права в служебните правителства, защото промените в Конституцията правят така, че да се избегне дългото еднолично управление на президента. Това, че Радев атакува текстовете в КС, е нормално. Но е скандален начинът, по който го прави, и езикът, който използва. Президентът трябва да обединява нацията, а в момента прави атаки. Ако иска да ползва такъв език, да си направи партия, да се яви на избори, и да си критикува. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на живо във фейсбук.

Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген, но не го направи – трябваха промени в закони, в Конституцията, така че Радев трябва ясно да каже пред хората, че без редовно правителство и парламент България нямаше как да бъде приета по въздух и море в Шенген. Така че това е постижение на правителството в последните 7 месеца. Критики от президента по отношение на Шенген не са адекватни, допълни Денков.

По отношение на смяната на министри при предстоящата ротация, Денков коментира, че е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. „Събрал съм информация и имам представа кой и как се справя. Ще я споделя в следващите дни с Мария Габриел, а ако трябва и с политическите лидери. Това, което е договорено още при състава на правителството е, че министри ще се сменят, само ако имаме съгласие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за следващите 9 месеца. Първият етап от преговорите е между нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери, защото това трябва да се гласува и в пленарната зала“, каза Денков. Той увери, че промяна в договорките в „не-коалицията“ няма.

В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев, но тогава ГЕРБ не се съгласиха, а сега точно те го предлагат. Няма лошо Асен Василев да е втори вицепремиер. Ако искаме да има по-широка подкрепа за това правителство, трябва да минем през разговори с ДПС. Но няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС. Ако те са съгласни да подкрепят такова правителство – добре, каза Денков.

Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа. Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга, обясни премиерът.

На въпрос дали страната ни ще бъде залята от бежанци, върнати от Австрия, Денков коментира, че няма допълнителни договорки за връщане на още мигранти. България спазва Дъблинското споразумение. От Австрия сме получили 113 бежанци, върнати от страната, уточни премиерът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Директорът на СДВР: Дълг от 400 000 евро стои зад убийството на мъж в София

Подобни статии

Back to top button