БългарияНа ФокусПоследни новини

Депутатите одобриха увеличението на минималната работна заплата

Депутатите от 48-мото Народно събрание одобриха минималната работна заплата да бъде в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на настоящата. Увеличението ще важи от 1 януари, 2024 година. 

Законопроектът на БСП беше приет на първо четене, но така и не се стигна до второ четене. Не беше сигурно дали ще успее да мине преди разпускането на парламента, но депутатите успяха да го гласуват с 159 „за“, 0 „против“ и 44 „въздържал се“. 

Според БСП така формулираният закон ще увеличи МРЗ със 100-150 лева. БСП не са доволни, че не бе прието искането им МРЗ да се преизчисли от 1 юли, а ще стане от януари 2024 г. Въпреки това отчитат още една социална придобивка и спечелена победа за работниците, работещите бедни и техните семейства.Нинова обясни, че зимата е тежка, и трябва по-рано да се помогне на хората. Според нея през април може да има правителство, което да внесе редовен бюджет за 2023 г. и е можело в него да се заложат новите правила.“Много системи започват да издишат, защото служебния кабинет не е внесъл бюджет“, предупреди соцлидерката. Ден по-рано кметове й се оплакали , че проектите им са финансирани само на 50%, а редица градове са разорани като поле, заради неприетия бюджет. Тя посочи, че това един от първите законопроекти, които са внесли още през октомври. „Над 40 пъти го внасяхме в зала да бъде гледан. Винаги имаше начин да отпадне“ съжали тя. И посочи, че половин млн. работещи бедни имат нужда от подкрепа. „Благодарение на нашата упоритост НС реши МРЗ да е 50% от средната брутна“, доволна е тя и благодари на останалите политически сили за подкрепата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button