БългарияПоследни новини

Десетки български гастарбайтери бедстват в Швеция, измамени от оферта за боровинки

Вече 20-и ден 56-има наши гастарбайтери бедстват в Швеция, съобщиха потърпевшите българи пред БНТ. Разказват, че са измамени от сърбин, който им обещал по 200-300 евро на ден за бране на боровинки, но след това нито им осигурил работа, нито им платил. Групата, в която има и деца, живее в ужасни условия и не може да се прибере в България.

 

На част от хората вече е осигурен подслон. Те обаче искат да се приберат в България. Нямат пари, защото дали по 150 евро на човек, за да започнат работа. Най-близкото населено място е Братен.

 

„Дойде някой Алекси в село Николаево, Плевенско, каза: момчета, ще дойдете ли за боровинки. Казахме: идваме. Дойде време, дойде автобусът, качихме се и тръгнахме за Швеция, 20 дена седим без да берем боровинки. Брахме четири дена, взеха ни боровинките, пари не дават, нито за ядене, нито за нищо“, разказва Петър Яков.

 

Социалните служби в Швеция би трябвало скоро да намерят подслон и за хората, които все още са на палатки. Става дума за 36 души, които са останали на открито. Времето е студено и дъждовно, вечер температурата пада по 10 градуса.

 

„И те чакат и дадох сигнал на социалните да ходят да ги приберат и тях“, допълва Петър.

 

Подслонените гастарбайтери се свързват с бедстващите си приятели от бивака.

 

„Искаме приют да ни приберат, да са децата на топло, да не мизеруваме, да не гладуваме, 3 дена е валял дъжд, няма къде да се крием, палатки нямаме!“, разказва потърпевш.

 

Бедстващите българи в Швеция се молят възможно най-бързо да бъдат депортирани в родината.

 

„Моля ви от сърце! Искаме само в България да се прибираме при децата ни, защото се нуждаят от нас, нуждаят се от пари, а ние не можем да им го осигурим, защото сме с вързани ръце!“, допълва потърпевшият.

 

От външното ни министерство отговориха, че са запознати със случая. Посолството ни в Стокхолм е в постоянен контакт с местните власти, като се търсят варианти за оказване на съдействие за прибирането на сънародниците ни в България.

 

Пламен Николов: Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепирът стои над всичко

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button