You are currently viewing Днес е ден за размисъл – агитацията е забранена. Как ще гласуваме утре?
снимка: Unsplash

Днес е ден за размисъл – агитацията е забранена. Как ще гласуваме утре?

Днес в България е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в неделя. По закон всякаква агитация от страна на политически сили и за такива е забранена. 

 

Забранено е и оповестяването на политическите нагласи на българите според социологически агенции. Тази забрана е в сила чак до приключването на изборния ден утре. 

 

Изборната администрация днес продължава да работи и да подготвя изборния ден. Продължава предаването на изборните книжа на съответните избирателни комисии. ЦИК ще следи дали има някакво забавяне или проблеми, за да може да се реши навреме и да се гарантира нормалното протичане на изборния ден.

 

17 партии и 6 коалиции ще вземат участие в предстоящия вот в неделя. Общият брой на избирателите е 6 711 048 души.

 

КАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ?

 

За първи път в цялата страна гласуването с машина е задължително. За целта са осигурени над 10 хил. машини за всички секции в страната и чужбина с над 299 избиратели. В по-малките секции ще се гласува с хартиена бюлетина, а в най-големите и в тези, които на предишните избори са отбелязали висока активност, ще има по две секции. 

 

При повреда на машина за гласуване в дадена секция може да се премине къ, гласуване на хартия. Но решението за това може да бъде взето само от ЦИК след подадени сигнали от СИК и РИК. 

 

Във всяка изборна секция ще има достатъчен брой хартиени бюлетини в случаи на повреда. 

 

Поради факта, че изборите се провеждат в условията на извънредна епидемична обстановка, в изборните помещения гласоподавателите трябва да влизат задължително с маски, а при желание членовете на ЦИК може да им предоставят ръкавици. 

 

Устройствата за и помещенията за гласуване трябва да бъдат дезинфекцирани регулярно, но без да се спира процесът на гласуване. 

 

Гражданите трябва да спазват поне 1,5 метра дистанция помежду си.

 

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

 

Падна таванът на секциите за вота в чужбина, хиляди наши сънародници вече са на почивка в съседна Гърция. Разко се увеличи и броят на изборните секции в Туция – на тези избори той е 112.

 

Най-голям е техният брой в Бурса – 33. В 12 от тях ще се гласува с машина, като в 3 – те ще бъдат по 2. Това са местата с най-много подадени заявления, където традиционно има най-голям брой гласоподаватели. За сравнение на изборите през април секциите бяха 8.

 

Хората, които се занимават с организацията на изборите, ги определят като едни от най-трудните за организиране и заради големия брой секции, и заради машините. Неяснота има и в декларациите, които трябва да ги попълват, предава Нова телевизия.

 

Значително увеличен е и броят на избирателните секции в Гърция. Голяма част от българите са избрали южната ни съседка за лятната си почивка. На Халкидики изборните секции са две. Над 180 българи са подали заявление да гласуват в Никити. Поради тази причина вотът ще е на хартия. Така ще се подава и вотът в цяла Северна Гърция. Машинно гласуване ще има само в Атина.

 

На изборите на 4 април секциите бяха 20, сега те са 32. На предходните избори гласоподавателите бяха малко над 4300. Не е ясно какъв ще бъде броят им сега, тъй като декларация за гласуване може да се подаде непосредствено преди вота.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК