You are currently viewing До петък решават ще налагат ли нови COVID мерки в цялата страна

До петък решават ще налагат ли нови COVID мерки в цялата страна

В петък ще има пресконференция на здравните власти, на която ще бъде обявено ще се налагат ли нови противоепидемични мерки на нациоинално ниво. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров, но подчерта, че неговото мнение е, че ограничения трябва да се налагат и премахват на местно ниво. 

 

„Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне – последните ще бъдат училищата“, категоричен е министърът.

 

На фона на притеснителния брой новозаразени и хоспитализирани от последните два дни министърът заяви, че няма място да се говори за хаос и паника, а ситуацията е под контрол. По думите мус е разпространявали неверни твърдения в общественото пространство, че смъртността е висока, а болниците са препълнени. 

 

„Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена“, категоричен е Кацаров.

 

„Виждам, че някои хора са се напрегнали – някои политически, някои икономически, други професионално, и се разпространяват доста неверни твърдения и неверни изводи за ситуацията“, каза Кацаров в началото на пресконференцията.

 

Според служебния здравен министър заради 20-те процента ваксинирани у нас смъртността по време на тази четвърта вълна на коронавируса е намаляла с 30%. 

 

„Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите“, каза Кацаров. 

 

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, искаме да се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

 

При първата вълна – през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова.

 

Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

 

От секвенирането на 100% в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова.

 

„Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност.“

 

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на COVID зоните, каза заместник-министър Александър Златанов.

 

Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла – над 30 на сто от общия брой за областта.

 

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

 

Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната, обясни д-р Кацаров.

 

Той коментира и протеста на медицински служители пред здравното министерство днес.

 

Аз проведох един много приятен разговор с медицинските сестри и им казах, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години, подчерта министърът.

 

Кацаров посочи основните акценти, които ведомството е разработило за медицинските сестри. Разделихме се с думите – засега мир и любов, допълни той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК