БългарияПоследни новини

До седмица ще започне прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието

Следващата седмица ще влезе в сила законът, с който Бюрото за защита на свидетелите ще бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието. Това обяви на брифинг служебният ресорен министър Янаки Стоилов, който представи новите си приоритети. Стоилов се надява преходът да премине без сътресения.

 

“За тази цел проведох среща както с главния прокурор, така и с ръководителя на Бюрото, за да бъдат уточнени действията. Предстои законът да бъде публикуван. Днес преподписах указа, който дойде, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието”, каза министърът. 

 

Той успокои хората, че няма да бъдат уволнявани, ако вършат работата си. 

 

“Аз съм заявил, че служителите, които желаят и които показват необходимите професионални качества, включително и ръководителят на Бюрото, могат да продължат да изпълняват своите задължения. Така че по тези въпроси сме разговаряли. Определени са хората от страна на министерството, а вече и от страна на прокуратурата, които ще участват в приемо-предавателната дейност. И пак ви казвам, имам амбицията всичко това да бъде направено за броени седмици, а не в течение на месеци, така че да може дейностите на Бюрото да продължат ефективно”, каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

 

Той допълни, че продължава и двата иска, които се подал към Конституционния съд и към и към Върховния административен съд са допуснати за разглеждане. Министерският съвет сезира КС за тълкувателно решение, поискано от Министерски съвет за правомощието на министъра на правосъдието да иска освобождаване на председателя на ВКС, ВАС и главния прокурор при наличие в предвидените в Конституцията основания.

 

“Това дело е образувано. То е допуснато и очаквам още преди приключване на дейността на служебното правителство да разполагам с решението на Конституционния съд. Другото дело пред ВАС също е образувано, тъй като в него оспорвам отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Напоследък възникнаха затруднения по прилагането на единната информационна система на съдилищата. Така че в това отношение без Министерство на правосъдието да има преки задължения смятаме в диалог с ВСС и Висшия адвокатски съвет да се намери решение, което да преодолее тези затруднения и да продължи ефективното въвеждане на Единния портал за електронно правосъдие”, заяви още проф. Стоилов.

 

Стоилов допусна възможността да предложи председател на Върховния касационен съд и уточни, че това няма да е самоцел.

 

Още в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще открие процедура, тъй като мандатът на сегашния председател изтича в началото на следващата година. Фактът, че съставът на ВСС не е запълнен, заради двама напуснали членове, няма да е причина за спиране на процедурата, каза още правосъдният министър.

 

А основните приоритети, по които ще работи Стоилов са служба на гражданите и укрепване на държавността. 

 

Той уточни, че ще внесе и законодателни промени за “един по-гъвкав начин на премахване на специализираните съдилища и прокуратури”.

 

“В първото издание на служебното правителство съсредоточихме своето внимание върху текущото управление, давайки си сметка, че няма как да разчитаме на приемане на промени в законодателството. Наблюдавайки недостатъчно високия капацитет на последното Народно събрание и рисковете да бъдат прокарвани промени, които не винаги съответстват на обществения интерес, по-голямо внимание в следващите месеци ще отделим на подготовката на законодателни изменения. Така например според анализа, който направихме на специализираното правосъдие и моделът, който предлагаме за един по-гъвкав начин на премахване на специализираните съдилища и прокуратури, ще отразим в законопроект, който знаете, че беше обсъждан и в Народното събрание, така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаването на съответни отделения и отдели в седалището на апелативните райони. Също така могат да се предложат промени за предотвратяване на злоупотребите с възлагането на ин хаус дейности”, посочи още той.

 

Правосъдният министър заяви, че са нужни по-прецизни текстове за инхаус поръчките, както и по прилагането на закона “Магнитски”.

 

„Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на газа с 16% от октомври

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button