Доц Кунчев: Всеки трети случай у нас е „Делта“ вариант, трябва задължителна ваксинация за медиците
Доц. Ангел Кунчев

Доц Кунчев: Всеки трети случай у нас е „Делта“ вариант, трябва задължителна ваксинация за медиците

Всеки трети случай на коронавируса у нас вече е от „Делта“ варианта. Това каза на брифинг пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отчете, че вече се преобръща тенденцията на заболеваемостта и случаите на заразата започват да нарастват.

 

„България продължава да бъде част от най-светлата част на Европа, с най-ниска заболеваемост. За съжаление, обаче последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете, дори обръщане на тенденцията. Смятам, че до края на юли ще има сравнително спокойна обстановка. След това вероятно ще видим ускорение, на което сме свидетели и сега в някои страни”, каза Кунчев.

 

Около 30% от случаите са на варианта „Делта“, докато в някои европейски страни този дял достига 60%.

 

Разликите в епидемичната ситуация между европейските държави в момента са необичайно големи, коментира още Кунчев. И даде примери:

 

„За пример ще ви кажа, че в момента на 14-дневна база случаите, изчислени към 1 милион население в България, са 141. В същото време във Великобритания са 8 300, а в Кипър 15 000. Това значи, че ако имахме заболеваемостта на Великобритания, трябваше да имаме не 145 случая на ден, както вчера, а 8 700 – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, трябваше вчера да имаме над 15 000 случая. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи“, коментира Кунчев.

 

Здравният инспектор се обяви за задължителна ваксинация на медиците – мярка, която предприеха вече няколко европейски държави. 

 

„Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора. Много държави вече взеха такова решение”, каза доц. Кунчев. 

 

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, добави още той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК