You are currently viewing Двама руски дипломати шпионирали модернизацията на армията ни, гонят ги от страната
Посолство на Русия в София

Двама руски дипломати шпионирали модернизацията на армията ни, гонят ги от страната

Нов шпионски скандал у нас. Двама руски дипломати разузнавали данни за модернизацията на българската армия.

 

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че въпросните лица са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

 

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

 

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двамата са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българите са обещавани и предоставяни финансови облаги.

 

Тъй като е установено, че двамата руснаци имат дипломатически статут, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им като обвиняеми, наказателното производство срещу тях е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК – „деецът е лице с имунитет“.

 

Малко по-късно от Министерството на външните работи съобщиха, че обявяват двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено за това с нота, а те имат 72 часа да напуснат страната.

 

От МВнР обявиха, че е получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

 

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

 

Това е третата партида за последната година, а само от началото на мандата на главния прокурор вече има четирима руски шпиони, изгонени от България.

 

Това не е първия шпионски скандал с руска връзка, който избухва у нас.

 

В началото на септември миналата година лидера на движение „Русофили” Николай Малинов беше задържан и получи обвинение „шпионаж”. Според прокуратурата в негова кореспонденция се говори за нуждата от геополитическа преориентация на България, с помощта на влиятелни кръгове в Русия.

 

Бившият Генерал от КГБ Леонид Решетников получи забрана за влиза в България в следващите 10 години. Ден по-късно такава забрана получава и бизнесмена Константин Малофеев.

 

В края на октомври първи секретар в Руското посолство е обявен за персона нон грата след като прокуратурата обяви, че той е предлагал подкупи срещу информация, представляваща държавна тайна. Последваха и реципрочни действия от руска страна.

 

През януари тази година още двама руски дипломати получиха срок да напуснат страната ни, отново заради доказателства, че са събирали информация, която е държавна тайна.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК