Последни новиниСвят

Две лаборатории потвърдиха: Навални е отровен с “Новичок”

Лаборатории във Франция и Швеция анализираха проби, взети от руския опозиционер Алексей Навални, който е на лечение в берлинска болница, и потвърдиха отравяне с невротоксично вещество от рода на “Новичок”. Това съобщи днес германското правителство, цитирано от Франс прес.

 

“Подновяваме призива към Русия да изясни станалото”, заяви в комюнике говорителят на кабинета Щефен Зайберт. Той отбеляза, че това отравяне е тежко нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, пише Нова телевизия.

 

Германска военна лаборатория вече даде на 3 септември заключение, според което 44-годишният Навални е отровен със силното вещество. Русия обаче оспори резултата.

 

“Правителството на Германия отправи молба и към други европейски партньори – Франция и Швеция, – да направят независима проверка на германските доказателства въз основа на нови проби, взети от Навални”, пише в комюникето.

 

В текста се посочва, че резултатите от това изследване в специализирани лаборатории във Франция и в Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства.

 

“Вече три лаборатории са представили по независим начин доказателство, че причината за отравяне на Навални е невротоксично вещество от групата на “Новичок”, се отбелязва в комюникето.

 

Германия е “сезирала Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за проучване на доказателствата по случая Навални”, информира говорителят и уточнява, че Конвенцията за забрана на химическите оръжия предвижда по-специално “всички подписали я държави да получава техническа помощ от ОЗХО”.

 

Базираната в Хага организация е “взела проби от Навални и е предприела необходимите мерки, за да бъдат изследвани те в референтни лаборатории на ОЗХО. Поддържаме тесен контакт с европейските си партньори във връзка със следващите етапи”, пише в заключение говорителят на германското правителство.

 

Руската полиция заяви в петък, че би желала да разпита Навални в Германия, от която поиска да й предостави цялото си досие за случая, по-специално анализите на германската военна лаборатория. Руските власти твърдят, че анализите, направени в Русия при хоспитализирането на Навални в сибирския град Омск, преди да бъде преместен в Германия, не са показали наличието на никакви отрови в организма на политика, излязъл от кома на 7 септември.

 

Добра новина за Михаел Шумахер

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button