БългарияНа Фокус

Джамбазки: За България няма по-ценно от това Македония да влезе в ЕС

Бъдещето на Западните Балкани, тяхната европейска и евроатлантическа интеграция и правата на сънародниците ни в региона. Това бяха основните теми на конференцията “Западни Балкани”, която събра у нас политици, общественици, дипломати и представители на европейските институции и НАТО. Форумът бе организиран от Фондация за Европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е Ангел Джамбазки.

 

македония, Ангел, Джамбазки, Западни Балкани, ЕС, ВМРО

 

На него се падна и честта да открие конференцията и да очертае основните й цели.

 

„Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и щ какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави“, заяви Джамбазки.

 

Той добави, че по време на събитието трябва да се формулира още веднъж недвусмислена българска позиция по отношение на нашия интерес на Балканите.

 

„Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори конформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги превлечем за съюзници, допълни евродепутатът.

 

Основна цел във външната политика на страната ни спрямо Македония според Ангел Джамбазки трябва да бъде признаването на българско малцинство в страната.

 

“Ако забелязвате, в момента целият разговор се върти около историята. Историята е безспорна, основава се на историческите извори, но остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено“, каза още Ангел Джамбазки.

 

На конференцията “Западни Балкани” участва и българският еврокомисар Мария Габриел. По време на словото си тя обърна внимание на ключовото значение на приориртетите, които новата ЕК си поставя.

 

македония, Ангел, Джамбазки, Западни Балкани, ЕС, ВМРО
на снимката: Българският еврокомисар Мария Габриел

 

“Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети“,
каза Габриел.

 

Тя изрази надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите.

 

„По програмата „Хоризонт Европа“ може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания – за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании. Защото, ако има нещо, което може да ускори перспективата за региона, това е да се даде възможност на малките да творят, да носят полза за местната си икономика, да имат местна работна сила. Това е нещо, което мисля, че ще е добре да направим в рамките на новия мандат. След цифровата програма за Западните Балкани смятам, че е дошло време за иновационна програма за Западните Балкани“, завърши Габриел.

 

македония, Ангел, Джамбазки, Западни Балкани, ЕС, ВМРО

В конференцията участват още министърът на околната среда и водите Нено Димов, Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО, посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова, народни представители, експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации.

 

Съорганизатор на събитието е Международният републикански институт.

 

 

Подобни статии

Back to top button