You are currently viewing Джо Байдън временно предава властта на Камала Харис
снимка: Facebook/ Joe Biden

Джо Байдън временно предава властта на Камала Харис

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предаде властта на вицепрезидента Камала Харис по време на „краткото“ време в петък, когато е под упойка за колоноскопия като част от редовен здравен преглед, съобщиха от Белия дом.

 

Байдън, най-възрастният човек на президентския пост в историята на САЩ, отиде в медицинския център „Уолтър Рийд“ край Вашингтон рано в петък, в навечерието на 79-ия си рожден ден.

 

Белият дом определи посещението като „рутинен годишен преглед“ на Байдън. Това е първият такъв преглед след встъпването му в длъжност през януари.

 

По време на прегледа с колоноскопия Байдън ще бъде упоен и както е в досегашната практика, вицепрезидентът ще поеме властта, която включва контрол над въоръжените сили на САЩ и арсенала от ядрени оръжия.

 

„Президентът Байдън ще предаде властта на вицепрезидента за краткия период от време, когато е под упойка. През това време вицепрезидентът ще работи от кабинета си в Западното крило“, заяви прессекретарят Джен Псаки.

 

57-годишната Харис е първата жена, заемала вицепрезидентския пост, и направи неуспешна кандидатура за номинацията на Демократическата партия през 2020 г., преди да бъде избрана за партньор на Байдън.

 

Псаки отбеляза, че подобно временно предаване на властта, „следвайки процеса, определен в Конституцията“, е било извършено, когато президентът Джордж Буш-младши е преминал през същата процедура през 2002 и 2007 г.

 

Всякакви подробности за здравословното състояние на Байдън със сигурност ще бъдат следени отблизо, като се имат предвид спекулациите дали той ще се придържа към заявеното си намерение да се кандидатира за втори мандат през 2024 г. Преди избирането си преди година Байдън обеща да бъде „напълно прозрачен“ пред избирателите относно всички аспекти на здравето си.

 

Белият дом също така заяви по-рано тази година, че резултатите от евентуалните прегледи на Байдън ще бъдат оповестени публично.

 

В писмо, публикувано от предизборната му кампания през декември 2019 г., лекарят на Байдън го беше описал като „здрав, енергичен, 77-годишен мъж, който е в състояние да изпълнява успешно президентските си задължения“.

 

Според писмото Байдън не пуши и не пие, а преди избирането си е тренирал поне пет дни в седмицата.

 

Той беше ваксиниран с две дози срещу COVID-19.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК