Експерти: Мотивите на Радев за Гешев са политически, Конституцията е спазена
снимка: Flashnews

Експерти: Мотивите на Радев за Гешев са политически, Конституцията е спазена

Решението на президента Румен Радев да върне на ВСС избора на Иван Гешев за нов главен прокурор бе една от най-коментираните теми тази сутрин. Според експертите обаче при процедурата няма нарушения, а мотивите на държавния глава са чисто политически. 

 

„Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура“, заяви пред НОВА ТВ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

 

По думите му никъде не е забранено институциите, които официално подкрепиха Гешев, да изразят мнението си за работата с него.

 

„Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС“, каза още проф. Киров.

 

По думите на юриста се е създало впечатление, че радев дейста в зависимост и под натиск. 

 

Според Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер няма никакви нарушения в процедурата по избора на Гешев. 

 

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“, коментира пред БНР проф. Герджиков.

 

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си.

 

„Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият“, подчерта Герджиков.

 

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, професорът заяви, че това би било „удар във въздуха“.

 

Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви, коментира пък пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС. При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той.

 

Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов.

 

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

 

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив – не разбирам това“, коментира още Димитър Узунов.

 

А в петък се очаква Висшият съдебен съвет да вземе отношение по казуса. По Конституция президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС.

 

Кадровиците на Темида вече заявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише указ за назначаването му.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК