You are currently viewing Експерти: Време е за нови COVID мерки, има недостиг на лекари и сестри
снимка: Pixabay

Експерти: Време е за нови COVID мерки, има недостиг на лекари и сестри

Времето за нови рестрикции наближава. Това може да стане още следващата седмица, заяви пред бТВ тази сутрин служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

„Целим прилагането на мерките да се основава на експертното мнение на хора, а не на партийни или политически решения. Назрява моментът и вероятно в следващите дни цялата страна ще влезе в оранжевата зона. Ключовият въпрос, който следим е броят на заетите болнични легла. Драмата при посрещането на всяка пандемична вълна е дали можем да осигурим достатъчен брой болнични легла за лечение на тези, които се нуждаят. В момента са заети около 2000 легла. 2500 легла е капацитетът на здравната система да поема болни с COVID, без да засегне друг вид лечение. Говорим за оборудвани легла, които имат персонал, който да обслужва болните. Оттук насетне разкриването на нови легла ще е за сметка на легла, които се използват за лечение на други дейности. Минаваме един психологически праг с достигането на 2500 легла. Тревожи ни не мащабът на заболяемостта, а скоростта, с която расте. Прекалено бързо нараства броят на болните и хоспитализираните. Това е още един знак, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки“, посочи Кацаров.

 

Основният източник на заразяване са масовите събирания – битови събирания, дискотеки по курортите.

 

Именно за това първите мерки трябва да бъдат насочени към ограничаване на такъв тип събития, каза д-р Кацаров и добави, че се предвижда допълнителна възможност за хората, които са ваксинирани, да не се налагат ограничения.

 

За друг проблем алармира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев – липсата на достатъчно лекари и сестри, които да се грижат за пациентите с коронавирус. 

 

„Готовността на болниците на приемане е ключова. Според мен те ще се справят с до 6000 – 7000 души, макар и доста трудно. Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, каза Кунчев пред БНТ.

 

По думите му, страната вече е в разгара на четвърта вълна.

 

„Сега сме във възходящото рамо на пандемията. Дали ще достигнем върха в края на август или началото на септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година“, обясни той.

 

„Няма нищо ново като мерки. Планът, разработен от Министерски съвет, описва всичко много точно. Няма как всичко да е точно ясно при една вълна, но е ясно какви са следващите мерки. Моето лично мнение е, че България не е чак толкова голяма територия. Мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси“, посочи доц. Кунчев.

 

Той припомни, че определящо е поведението на хората, а ключовото – доколко се спазват противоепидемичните мерки.

 

Епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова коментира пред Нова телевизия, че не се предвижда затваряне на заведенията. Но по думите й е време за налагане на нови мерки:

 

„Няма да има нови противоепидемични мерки. Всички, които ще бъдат взети, са предвидени в Националния план за справяне с пандемията. С оглед на това, че броят на положителните проби нараства от 1 август, вече е време тези мерки да се въведат на централно ниво”, каза Кожухарова. 

 

По думите й на обществените места, на които се събират много хора, е разумно броят на посетителите да бъде намален, без обектите да бъдат затваряни.

 

„Ако имахме по-висок процент ваксинирани, вместо с капацитет 30%, тези места щяха да работят на 50%. Но към момента за затваряне на заведения и барове не се говори. Според колегите е разумно работното им време да се намали – до 23 часа”, посочи тя.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК