БългарияНа ФокусПоследни новини

Екзакта: ГЕРБ първи, ПП-ДБ със стабилно второ място, Синя България на косъм от влизане в парламента

ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ с близо 11% броени дни преди изборите „2 в 1″ в неделя. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Екзакта рисърч груп“, проведено между 30 май и 4 юни 2024 г. сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места. „Възраждане“ и ДПС са в битка за третото място с много близки резултати.

Според данните от проучването, ГЕРБ-СДС биха получили 26.4% от гласовете за национален парламент, а ПП-ДБ – 15,5%. Подкрепата за „Възраждане“ е 14.8%, а за ДПС – 14.6%. Картината сочи, че в парламента влизат още БСП (9%) и ИТН (6.2%). Засега „под чертата“ остават „Синя България“ (3.2%) и „Солидарна България“ (2.1%).

Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,5%) не участва в разпределението. 

„От началото на кампанията до последната ѝ седмица регистрираме лек ръст на електоралната тежест на „Възраждане, на ДПС и на ИТН за изборите за Народно събрание.

В сравнение с началото на кампанията, към 4 юни, е налице известен спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави възможно в самия край на кампанията да се увеличи още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ“, уточняват от агенцията.

Общо 29,1% от българите, имащи право на глас, заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% – на европейските избори, показват данните на проучването. 

Според анализаторите за национален парламент на 9 юни категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). На европейските избори – 3% по-малко.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Галъп: ГЕРБ печели, ПП-ДБ на косъм да загубят второто място

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button