You are currently viewing „Екзакта“: Ще има балотаж, а ГЕРБ-СДС са първи в парламента

„Екзакта“: Ще има балотаж, а ГЕРБ-СДС са първи в парламента

 Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила, ако изборите бяха днес. Това показва проучване на „Екзакта“ точно седмица преди изборите на 14 ноември. За ГЕРБ биха гласували 23,8% от избирателите, като партията води пред втория в моментното класиране с повече от 8 на сто. Формацията разширява влиянието си сред младите хора на възраст между 30 и 60 години.

 

Много оспорвана е надпреварата за второто място. За второто място се конкурират „Продължаваме промяната“ и БСП, като разликата между тях е по-малко от процент.

 

На четвърто място се нарежда „Има такъв народ“. От началото на кампанията партията губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест.

 

ДПС и „Демократична България“ пък се борят за петото място в 47-ото народно събрание. За партията на Мустафа Карадайъ биха гласували 9,5% от гражданите, а за дясната коалиция – 9,2 на сто.

 

Екзакта
графика: Екзакта

 

Под чертата за влизане в парламента остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Възраждане“ и ВМРО. А как изглежда ситуацията по отношение на президентския вот – според „Екзакта“ ще се стигне до балотаж. На първия тур настоящият държавен глава Румен Радев печели 48% от гласовете.

 

Екзакта
графика: Екзакта

 

С най-големи шансове да се изправи срещу него на втори тур е независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков. Той засилва позициите си и за него биха гласували 27,1% от анкетираните.

 

Изследването е проведено в периода 29 октомври – 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани и е финансирано със собствени средства от „Екзакта Рисърч Груп“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК