BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган е на път да спечели изборите в Турция след подкрепа от Синан Оган

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган получи подкрепа от третия кандидат Синан Оган за втория тур на президентските избори в страната. Ердоган спечели първия тур с 49% от вота, докато неговият противник Кемал Кълъчдароглу постигна едва 44,88%.

Изборите бяха белязани от особено силно представяне на независимият кандидат Синан Оган, който спечели 5,17%. Тъй-като се наложи да се проведе втори тур на изборите, 5-те % на Оган се оказаха ключови, тъй-като именно те имат способността да избутат един от двамата кандидата над 51%.

Оган се яви на платформа против мигрантите от Сирия, Пакистан и Афганистан и заяви, че ще подкрепи партията, която има по-силна позиция срещу тях. Но последователите на Оган също така са враждебно настроени срещу кюрдите, което предизвиква проблеми на Кълъчдароглу. 

Въпреки, че Ердоган разчита на вота на мигрантите от Сирия, Пакистан и Афганистан, той има значително по-твърда позиция против кюрдското малцинство, докато Кълъчдароглу разчиташе на него за изборите. В някои от местностите с кюрдско население той спечели с чудовищна преднина от 80%. Поради това Кълъчдароглу се опита да наблегне на риториката против мигранти. Той обеща да изпрати всички бежанци в Турция, които наброяват около 3,6 милиона души, обратно в своите родини. 

„Който обича страната си трябва да дойде неделя да гласува, преди тези нелегални мигранти да стъжнят живота на нашите момичета“, каза Кълъчдароглу в свое изявление.

Ердоган от своя страна заяви, че 450,000 сирийци са се завърнали в родината си след инициативата на Турция да построи домове. Настоящият президент също така продължи с особено твърдата си позиция против кюрдите, намеквайки, че смята техните организации за „терористични“.

Това бе достатъчно да спечели Оган на негова страна.

Въпреки това, победата на Ердоган не е гарантирана, макар да изглежда като силен фаворит. Партията на Оган се разцепи на 14 май и въпреки, че нейните гласоподаватели се събраха за първия тур, не е ясно дали ще последват решението на Оган за втория.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби

Подобни статии

Back to top button