BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган: Политиката на геноцид на Нетаняху трябва да бъде спряна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и румънският министър-председател Марсел Чолаку дадоха съвместна пресконференция след приключването на първата среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище в Румъния и церемонията по подписването на споразумения.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че обемът на двустранната търговия с Румъния е надхвърлил 10 млрд. долара за две последователни години, а целта е да се достигнат 15 млрд. долара.

Президентът Ердоган изрази задоволството си от приемането на Чолаку и неговата делегация в Анкара.

Като отбеляза, че отношенията между Турция и Румъния се подобряват с всеки изминал ден благодарение на взаимните посещения на високо равнище, Ердоган заяви, че неотдавнашните посещения на вицепрезидента Джевдет Йълмаз, министъра на националната отбрана Яшар Гюлер и министъра на външните работи Хакан Фидан в Румъния са били много полезни.

Ердоган припомни, че през 2011 г., по време на неговия мандат като министър-председател, те издигнаха отношенията между Румъния и Турция до нивото на стратегическо партньорство. Ердоган заяви, че те са осигурили създаването на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция-Румъния със съвместната декларация, която подписаха днес с румънския министър-председател Чолаку. Президентът каза още: „Председателствахме първата среща на този механизъм. По този начин поставихме нов исторически крайъгълен камък в нашите отношения.“

По време на срещите двете страни обсъдиха двустранните отношения, каза той.

„Икономическите и търговските връзки са движещата сила на нашите двустранни отношения. Обемът на взаимната ни търговия надхвърля 10 млрд. долара за две последователни години, а целта ни е да достигнем 15 млрд. долара. Предприемаме решителни стъпки в тази посока. Около 19 000 турски компании, работещи в Румъния, допринасят значително за този успех и за приятелството между двете страни. Инвестициите на нашите компании в Румъния възлизат на около 8 млрд. долара, включително инвестициите от трети страни“, добави Ердоган.

„Съсредоточихме се върху начините за разширяване на сътрудничеството ни в областта на енергетиката

Президентът на Турция заяви, че двете страни са се фокусирали върху начините за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката.

Като отбеляза, че отбранителната индустрия и военното сътрудничество са един от важните стълбове на отношенията с Румъния, той заяви, че през последните години страните са постигнали значителен напредък в тази област и в сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Турският държавен глава отбеляза, че Турция и Румъния допринасят за сигурността и стабилността в региона, като участват в съвместни дейности както на двустранно равнище, така и под егидата на НАТО: „Нашите 4 изтребителя F16 в рамките на мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство (air policing) служиха във въздушното пространство на Румъния в продължение на 4 месеца миналата година. Ние работим заедно с Румъния като две крайбрежни държави и съюзници на НАТО в Черно море. Както знаете, с участието на България създадохме работна група за борба с мините в Черно море“.

Ердоган заяви, че борбата с тероризма също е включена в дневния ред на разговорите: „Споделихме с министър-председателя очакванията си от Румъния в борбата срещу терористични организации като ПКК и FETÖ.“

Той отбеляза, че турските и турско-татарските общности, живеещи в Румъния, са мост на приятелството между двете страни: „Щастливи сме, че нашите сънародници живеят в хармония в румънското общество. Благодарим на румънските власти, че допринасят за това. Бих искал да използвам възможността да съобщя, че сме приложили споразумение, което ще позволи на румънските граждани да пътуват в нашата страна с личните си карти. По този начин вярваме, че нашите хуманитарни отношения ще се развиват“.

Лидерите също така обмениха мнения за събитията в региона и в света.

„Най-важното от тях бяха израелските зверства в Газа и окупираните палестински територии. Отговорността на международната общност да спре израелските зверства и да осигури безопасността на нашите палестински братя и сестри е ясна. Но въпреки това все още не са предприети стъпки за предотвратяване на клането. Нетаняху и неговото отчаяно правителство продължават да провеждат геноцидната си политика, застрашавайки сигурността на собствените си граждани. Това трябва да спре. Вярвам, че нашият съюзник Румъния ще даде необходимия принос към международните усилия по този въпрос“, заяви Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган добави, че по време на разговорите двете страни са обсъдили и хода на войната в Украйна, която продължава вече трета година. От началото на войната Турция е дала и продължава да дава важен принос за прекратяването на конфликтите, глобалната продоволствена сигурност и безопасността на корабоплаването в Черно море.

„Ще продължим да работим за развитието на отношенията с Румъния, наш съюзник в НАТО, стратегически партньор и съсед в Черно море, в съответствие с интересите на нашите страни“, подчерта той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Драматичен ден за Тръмп в съда

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button