BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган предложи да посредничи за мирни преговори между Русия и Украйна

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган предложи да посредничи отново за преговори между Украйна и Русия за прекратяванена огъня и евентуално постигане на мир между двете страни. 

„Войната между Украйна и Русия трябва да бъде прекратена с разговори. Ние сме готови да сме домакини на мирни преговори, на които да присъства и Русия“, каза Ердоган на пресконференция в Истанбул.

„Докато продължаваме да сме солидарни с Украйна, ще продължим работата си да прекратим войната с мир на базата на преговори“, добави той.

Вече се обсъжда среща за обсъждането на мир между двете страни в Швейцария през пролетта, но на нея не е предвидено да бъде поканена Русия. Зеленски е заявил, че представител на Руската федерация може да бъде поканен на следващата среща, на която се обсъди пътна карта към мира заедно със съюзниците на Украйна.

Засега Зеленски държи на своята формула за мир, която включва оттегляне на всички руски войски от територията на държавата му, връщане на границите на държавата към нивата от 1991 и Русия да заплати за своите военни действия. От Кремъл отричат тези условия.

Ердоган също така е обсъдил и сделката за зърното в Черно море, която в момента не е действаща и Русия не е дала знак, че е готова да я възобнови. Турция беше страната, която първоначално постигна зърнената сделка, но миналата година Русия се отказа от сделката, след като заяви, че западът не изъплнява условията спрямо износа на храна и тор от руската страна.

Според туския президент, сделката беше една от началните стъпки към мира и той се опита да убеди Путин да я възобнови.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Швеция официално се присъедини към НАТО

Подобни статии

Back to top button