Ердоган създаде буря на върха на върха на ЕС с един стол и продължава да я подклажда

Ердоган създаде буря на върха на върха на ЕС с един стол и продължава да я подклажда

Вълна от възмущение се надигна в медиите и в социалните мрежи след посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон де Лайен при турския президент Реджеп Ердоган в Турция. Грешка, представена от страна на Турция като „протоколна“ се превърна в секситки скандал.

 

По случая се появи и видео. На него се вижда как турският президент Реджеп Ердоган посреща фон дер Лайен и Мишел в помещение, където има само два стола за домакина и един от гостите. След снимките в единия стол сяда турският президент, а в другия – Шарл Мишел.

 

Урсула фон дер Лайен се оказва в изключително неудобна ситуация, в която сякаш място в разговора за нея няма. Тя е заснета обидено и объркано да произнася „ъъъъм“ с разтворени в недоумение ръце. Останала без място в центъра на залата, тя се оказва принудена да седне на диван встрани срещу външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

 

 

Едва ли има съмнения, че това е протоколна грешка от страна на Турция. При посещения на други европейски лидери, все мъже, в страната за всички е имало столове. При Урсула фон дер Лайен, която още преди срещата заяви, че ще настоява Анкара да спазва правата на жените, случаят не беше такъв.

 

 

Друг шокиращ елемент от неловката ситуация бе фактът, че председателят на Съвета Шарл Мишел не възрази срещу случващото се и не преотстъпи мястото на фон де Лайен. Това провокира вълна от възмущение към него в социалните мрежи.

 

А скандалът се разрасна, когато двете най-висши институции на ЕС започнаха да се прехвърлят обвинения. 

 

Според екипа на Шарл Мишел всичко е протекло според протокола, тъй като председателят на Съвета на ЕС е най-високо в дипломатическата йерархия.

 

Но на редовния брифинг на ЕК в сряда, главният говорител на Комисията Ерик Мамбер каза, че Урсула фон дер Лайен е трябвало да заеме абсолютно същото място като председателя на Европейския съвет и турския президент.

 

Европейската комисия възразява срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията в Анкара, каза още говорителят. И подчерта, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор.

 

Мамбер изтъкна, че Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут.

 

След бурята на върха на ЕС дойде поредна порция коментари по темата – този път от Турция.

 

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че международният протокол е бил спазен на срещата тази седмица на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с европейска делегация в Анкара.

 

„На срещата в приложения протокол бяха изпълнени исканията и препоръките на ЕС“, каза Чавушоглу. Той поясни: „Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция,“ заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК