Последни новиниСвят

ЕС номинира Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

„Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението“, уточни европейски източник, цитиран от Франс прес.

Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.

За опонента й – бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум, гласуваха по-малко държави. Той остана единственият алтернативен кандидат на Георгиева след оттеглянето на други трима.

След две гласувания днес правителствата от ЕС останаха разделени как да действат по-нататък, за да определят единен кандидат за МВФ, заяви още източникът, предаде БТА.

За да бъде одобрен, даден кандидат трябва да получи 55 процента от гласовете на 28-те държави от ЕС, представляващи най-малко 65 процента от населението на общността.

Преговорите за излизане от безизходицата продължават.

Правителствата на ЕС започнаха вчера да гласуват кой да оглави МВФ , като на този етап няма консенсус за кандидата и ще е необходимо гласуване. Гласуването се провежда съгласно правилата на ЕС за квалифицирано мнозинство и победителят ще се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на блока, което представлява най-малко 65 процента от неговото население.

Постът на управляващ директор на Международния валутен фонд – който по подразбиране, но не и по правило трябва да е европеец, е свободен, след като Кристин Лагард беше избрана да ръководи Европейската централна банка.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който ръководи усилията за намиране на консенсусен кандидат, реши да проведе гласуването, след като държавите от ЕС не успяха да намерят консенсус за един-единствен кандидат. Те обсъждаха неофициален списък от шест кандидати, тъй като двама претенденти от Южна Европа – португалският министър на финансите Марио Сентено и министъра на икономиката на Испания Надя Калвино, както и финландецът Оли Рен се отказаха от надпреварата.

Георгиева неформално е предложена за поста от Париж.

Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Георгиева през лятото ще навърши 66.

По традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа – на Международния валутен фонд, но правото на Вашингтон на вето за шеф на МВФ винаги е било вземано под внимание.

Тръмп заплаши на пусне затворници от ИДИЛ в Европа

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button