Последни новиниСвят

Ето колко живее COVID-19 извън човешкото тяло

Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън човешкото тяло върху различни повърхности и дори във въздуха, показва последно научно изследване, цитирано от Дир.бг.

 

Авторите на труда, финансиран от правителството на САЩ, са открили, че вирусът, отговорен за епидемията от COVID-19, има ниво на жизнеспособност на открито, сравнимо с това на коронавируса, предизвикващ тежък остър респираторен синдром (SARS – ТОРС).

 

Подобно на много респираторни вируси, включително грип, COVID-19 може да се разпространи в малки капчици, освободени от носа и устата на заразен човек, докато кашля. Едно изкашляне може да произведе до 3000 капки, които могат да „кацнат“ върху други хора, дрехи и повърхности около тях, но някои от по-малките частици могат да останат във въздуха. Доказано е също така, че вирусът се изпуска (се задържа) по-дълго във фекалиите, така че всеки, който не си мие добре ръцете след посещение на тоалетната, може да замърси всичко, което докосне.

 

Ние все още не знаем точно колко случаи на зараза са причинени директно от замърсени повърхности, експертите съветват да се внимава.

 

Във въздуха: няколко часа и по-малко

 

Учени направиха някои от първите тестове за това колко дълго може да се задържи SARS-CoV-2 при различни повърхности. Проучването им, което все още не е публикувано в научно списание, показва, че вирусът може да оцелее на капчици до три часа, след като човек се закашля във въздуха. Фините капчици с размери между 1-5 микрометра – около 30 пъти по-малки от широчината на човешкия косъм – могат да останат в неподвижен въздух няколко часа.

 

Това означава, че вирусът, циркулиращ в нефилтрирани климатични системи, ще се запази само най-много за няколко часа, тъй като аерозолните капчици са склонни да се утаяват по повърхностите по-бързо при смущения във въздуха.

 

На повърхности: метал, картон, пластмаса

 

Все още не е ясно това – колко дълго SARS-CoV-2, името на вируса, причиняващ заболяването COVID-19, може да оцелее извън човешкото тяло. Някои проучвания върху други коронавируси, включително SARS (ТОРС) и MERS, установяват, че те могат да оцелеят върху метал, стъкло и пластмаса за 9 дни, освен ако такива повърхности не бъдат дезинфекцирани правилно. Някои дори могат да се задържат до 28 дни при ниски температури.

 

Но проучването на Националния здравен институт на САЩ (US National Institutes of Health – NIH) установи, че вирусът SARS-CoV-2 оцелява по-дълго на картон – до 24 часа – и до 2-3 дни на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана, предаде Би Би Си (BBC).

 

Изводът от тези резултати е, че вирусът може да издържи толкова дълго върху дръжките на вратите, пластмасовите или ламинираните работни и домашни плотове и други твърди повърхности. Изследователите обаче откриха, че медните повърхности са склонни да убиват вируса за около 4 часа.

 

Такъв е полуживотът и на двата вируса върху медни повърхности. Учени от три звена (в Центъра за контрол и превенция на заболяванията, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Принстънския университет) стигнаха до извода, че върху картон полуживотът на SARS-CoV-2 е по-дълъг от този на SARS-CoV-1. И двата вируса са жизнеспособни върху неръждаема стомана и пластмаса; средният полуживот на SARS-CoV-2 е приблизително 5,6 часа върху неръждаема стомана и 6,8 часа върху пластмаса. Приблизителните разлики в полуживота на двата вируса са малки, с изключение на тези при картонени повърхности, се казва изследването, резщме от което е публикувано в „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“ (New England Journal of Medicine).

 

SARS-CoV-2 е по-стабилен върху пластмаса и неръждаема стомана, отколкото върху мед и картон, и жизнеспособният вирус беше открит до 72 часа след нанасянето върху тези повърхности, въпреки че титърът на вируса беше значително намален (от 103,7 на 100,6 TCID50 на милилитър среда след 72 часа на пластмаса и от 103,7 до 100,6 TCID50 на милилитър след 48 часа на неръждаема стомана), констатират учените.

 

Кинетиката на стабилността на SARS-CoV-1 е сходна (от 103.4 до 100.7 TCID50 на милилитър след 72 часа върху пластмаса и от 103.6 до 100.6 TCID50 на милилитър след 48 часа върху неръждаема стомана).

 

Върху мед не се измерва жизнеспособен SARS-CoV-2 след 4 часа и не е измерван жизнеспособен SARS-CoV-1 след 8 часа.

 

Върху картон не се измерва жизнеспособен SARS-CoV-2 след 24 часа и не е измерен жизнеспособен SARS-CoV-1 след 8 часа.

 

За дрехите: не се знае

 

Все още не е ясно колко дълго може да оцелее вирусът по дрехи и други повърхности, по-трудни за дезинфекция. Въпреки че тепърва това се тества, абсорбиращите естествени влакна могат да накарат вируса да „изсъхне“ бързо, предполага Винсент Мюнстер, ръководител на отдела за вирусна екология в „Роки Маунтин Лабс“ (Rocky Mountain Laboratories) и един от онези, които ръководят изследването на NIH.

 

„Ние спекулираме поради порестия материал, той се изсушава бързо и (вирусът) може да се залепи за влакната“, казва той, цитиран от Би Би Си. Промените в температурата и влажността също могат да повлияят на това колко дълго може да оцелее и така може да се обясни защо е бил по-малко стабилен в капките във въздуха. „(В момента) провеждаме последващи експерименти, за да проучим по-подробно ефекта на температурата и влажността.“

 

Три важи извода

 

Изследователите са установили, че стабилността на SARS-CoV-2 е подобна на тази на SARS-CoV-1 при тестваните експериментални обстоятелства. Това показва, че различията в епидемиологичните характеристики на тези вируси вероятно възникват от други фактори, включително високи вирусни натоварвания в горните дихателни пътища и възможността хората, заразени със SARS-CoV-2, да предават вируса, докато са здрави (безсимптомни).

 

Резултатите показват, че предаването на SARS-CoV-2 по въздушно-капков път е правдоподобно, тъй като вирусът може да остане жизнеспособен и инфекциозен в аерозолите с часове и на повърхности до дни (в зависимост от депото на инокулума*). Тези констатации са съзвучни с тези за SARS-CoV-1, при който тези форми на предаване са свързани с нозокомиално разпространение и свръхразпространение и предоставят информация за усилията за намаляване на пандемията.

 

Способността на вируса да се задържи толкова дълго само подчертава значението на хигиената на ръцете и почистването на повърхностите.

 

*инокулума – всяко едно потенциално заразно начало (вирусни частици, бактериални клетки, спори)

 

Арестуваха адвоката на Цветан Василев за пране на пари

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button