Европейският съюз разрешава да ядем още буболечки
Няколко вида буболечки под формата на брашна, паста, замразени или сушени, разреши за продажба и консумация Европейската комисия, съобащава Труд. До този момент разрешение за влагане в хранителни продукти са получили домашният щурец, ларвата на жълтия брашнен бръмбар, мигриращият скакалец и от няколко дни ларвата на малкия брашнен червей. За разрешение от ЕК чакат апликации на осем фирми, при които се повтарят насекомите с тези, които вече са получили благословията на ЕК. Причината е, че всяка фирма поотделно кандидатства и доказва безопасността на продукта. По-голяма част от исканията са за брашна. Фирми от Франция чака разрешение за производство на брашно от жълт брашнен червей, дружество от Белгия е подало апликация за сушен жълт брашнен червей и брашно от него, а бизнесмени от Дания чакат разрешение за брашно от ларви на черна муха войник.
Преди няколко дни Европейската комисия е одобрила две нови насекоми като позволени за ядене, след доказателства, че ларвите на брашнените червеи и домашните щурци са безопасни за консумация от хора без алергии. Посочено е че храните, които ги съдържат, трябва да бъдат етикетирани. “Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми”, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано в официалния є профил в Twitter. Български експерти обясниха, че на етикетите на храни, съдържащи насекоми ще бъдат изписани наименованията на насекомите на латиница.
В България има четири ферми за производство на насекоми, заяви пред “Труд news” съпредседателят на Асоциацията на производителите на насекоми в България Анатоли Ценов. Те са за домашен щурец, супер брашнен червей, жълт брашнен червей и черна муха. Ценов обясни, че ЕК не позволява повече от 10% от състава на брашната да е от насекоми. Доскоро насекоми според европейските регулации се влагаха основно във фуражите за животни.
Според статистиката близо 2 млрд. души на планетата консумират насекоми ежедневно. По думите на Анатоли Ценов е погрешно схващането, че в бъдеще ще ни се налага да ядем щурци, бръмбари и червеи, и то цели. Истината е, че когато говорим за продукти от насекоми, в масовия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, често тестени.
Според Ценов в бъдеще много често ще става въпрос за високопротеинови храни – барчета, бонбони, хлебчета и колбаси. Идеята е тези протеинови брашна да изместят соевото брашно. Маркетингът на Запад обръща сериозно внимание, че щом пише на етикета “соя”, продуктът става непродаваем.
Източник: Труд News