Факти за яйцата, които не знаете
1. Целият жълтък на яйцето всъщност е една клетка. Това е една от най-големите клетки в природата – например жълтъка на яйце от щраус е най-голямата клетка, която се среща в природата.
2. Яйцата са полезни за очите – те съдържат лутеин, който е често срещан и под формата на добавки за здравето на очите. Твърди се, че лутеинът е за очите това, което калцият е за косата.
3. Някои породи кокошки снасят сини, зелени или дори розови яйца.
4. Може да се провери дали едно яйце е сготвено като се завърти. Сготвените яйца се въртят плавно, суровите се клатят.
5. Яйцата на кокошката стават по-големи докато старее
6. Световният рекорд за най-бързо готвене на омлети е 427 омлета с по две яйца за 30 минути
7. Кокошката обръща яйцата близо 50 пъти на ден за да не може жълтъка да се залепи за страната
8. Световният рекорд за най-голямо яйце е на кокошка във Великобритания. Яйцето е имало диаметър 23 сантиметра. Това е близо до размерът на средно голяма чиния.
9. Освен, че кокошките произвеждат повече яйца, една от причините те да се отглеждат за яйца вместо пуйки и патици е, че кокошките имат най-слабия майчин инстинкт. Пуйките и патиците са много агресивни ако им се вземат яйцата и правят постоянното събиране на яйца особено опасно.
10. Яйцата остаряват за един ден на стайна температура колкото цяла седмица в хладилника.
11. Ако оставите яйцата си с острата част надолу в хладилника, ще се развалят по-бавно.
12. Солта извлича течността на яйцата. Това значи, че ако изпуснете яйце на пода, може да го поръсите със сол за да стане по-лесно за чистене. Също така, докато се готвят яйца, ако сложите солта докато се готвят вместо като вече са на чинията, ще станат по-сухи и безвкусни.
13. 1 на всеки 20,000 яйца може да има салмонела. Това значи, че ако ядете редовно яйца, може да срещнете по една бактерия на 84 години.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО