БългарияПоследни новини

Йорданка Фандъкова спря Луковмарш в София

Със своя заповед кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати шествието в памет на ген. Христо Луков, познато повече като Луковмарш в столицата. Всяка година то се провежда, въпреки отказа на Столична община да го съгласува. Забраната му по закон на практика обаче не е позволена. 

 

Общината всяка година съгласува единствено поднасянето на венци и цветя на паметната плоча на ген. Луков. От едни той е сочен за фашист, а от други – за виден борец срещу комунизма. Спорната му личност всяка година причинява спорове в обществото, яростни дискусии и дори контрашествие. Такова се проведе отново в събота.

 

За провеждането на Луковмарп, както всяка година имаше строги правила. Нарушаването им би означавало напускане на шествието от хората, които си позволяват да не спазват указаното от организаторите. Сред правилата са мирно провеждане, недопускане на ескалация на напрежението, спазване на противоепидемичните мерки и строга забрана за употреба на алкохол преди и по време на шествието, забрана за носенето и показването на забранени от закона символи. 

 

Мотото на тазгодишния Луковмарш беше “Ние на капитулираме”. Отново десетки желаещи да отдадат почит на ген. Христо Луков се събраха в центъра на София и във запалени факли се отправиха по обичайния маршрут към къщата на ген. Христо Луков. До провокации и ескалация на напрежението не се стигна. 

 

Заповед на Фандъкова снощи обаче даде правомощия на СДВР да започне да разделя участниците в проявата на малки групи, които, по най-краткия маршрут, да стигнат до заявената крайна точка, се посочва в съобщението на Столична община. 

 

На свой ред от СДВР заявиха, че предприемат всички необходими мерки за опазване на сигурността и обществения ред на територията на столицата. В съобщението си Столичната дирекция на вътрешните работи също отбелязва несъгласувания маршрут и подчертава, че след издаване на заповедта на кмета на Столична община, е започнало “разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка”. Шествие не е проведено, изтъкват от СДВР.

 

По-рано днес Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. “Луковмарш”. Това се казва в съобщение на прокуратурата.

 

В съобщението се отбелязва, че във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред.

 

Изтъква се, че с оглед гореизложеното и в съответствие с правомощията си, ВАП сезира компетентните органи да предприемат мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите във връзка с мероприятието.

 

ВАП изисква да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

 

Министерството на външните работи на свой ред изрази пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на “Луковмарш”. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявиха от министерството.

 

Българското правителство последователно и категорично е осъждало “Луковмарш”. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията, допълват от МВнР.

 

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. “Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и езика на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, се казва в съобщението на МВнР.

 

Хаос и затворени пътища в цялата страна заради снега

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button