На ФокусПоследни новиниСвят

Франция съди ученичка, отказала да свали забрадката си

Френският премиер Габриел Атал обяви, че държавата ще съди ученичка, обвинила преподавател, че я е ударил след спор за носене на ислямска забрадка, предаде Би Би Си.

Учителят, чието име не се разкрива, бил принуден да напусне работата си, след като бил залят със смъртни заплахи в социалните медии заради въпросния спор.

Той се развихрил на 28 февруари, когато преподавателят настоял три ученички да свалят забрадките си съгласно закона, който забранява носенето им на публични места като училищата. Две от момичетата се съгласили, но третата отказала и се стигнало до разпра. Момичето заявило, че е било ударено от учителя. А в следващите дни срещу него били отправени множество заплахи, за които училището сигнализирало органите на реда, а те на свой ред изпратили патрули да следят за възможни инциденти.

Междувременно разследването не открило доказателства девойката да е била ударена от учителя, заради което френската държава я изправя на съд за фалшиви обвинения.

Преподавателят обаче решил да напусне работата си, “заради притеснения за моята сигурност и за тази на институцията”, както самият е написал в имейл до колегите си.

Френски политици изразиха възмущение от принудително приключилата кариера на учителя. “Това правителство е неспособно да защити училищата ни”, заяви Марин льо Пен от “Национален сбор”.

“Когато учител напуска заради смъртни заплахи – това е колективен провал”, отсече социалистът Борис Вало.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ: Твърдения за украинско участие в атентата в Москва за кремълска пропаганда

Подобни статии

Back to top button