БългарияНа ФокусПоследни новини

Галъп: ГЕРБ-СДС води на ПП-ДБ с над 10%, ДПС се приближават до второто място

ГЕРБ-СДС вече води с над 10% пред вторите от ПП-ДБ според предизборно проучване на агенция „Галъп интернешънъл болкан“. Битката за второ място също е ожесточена, като ПП-ДБ имат 16,4% подкрепа, ДПС 15,4%, а Възраждане – 15,1%. Над чертата са и БСП с 8,4%, както и ИТН с 4,7%.

Сред останалите формации е твърде рано за замервания, отчитат от „Галъп“. Дори на този етап, обаче, личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, „Синя България“ са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за процент. Тепърва ще се изяснява подредбата на другите по-малки, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент.

Изследването е проведено за БНТ между 22 април и 2 май 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

По отношение на изборите за Европейския парламент вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация, изглеждат сходно с тези за НС, но вече се открояват и някои специфики.

ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, ИТН – 4,5%, „Солидарна България“ – с 2,2%, „Синя България“ – 1,4%, ВМРО – 1,3% и други в борбата за процент към този момент.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button