БългарияНа ФокусПоследни новини

Гърция няма да ратифицира меморандумите за ЕС, докато Скопие не спази сделката от Преспа

Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация трите меморандума за сътрудничество, подписани със Северна Македония по въпроси като нейния процес на присъединяване към ЕС, докато Скопие не изпълни напълно Споразумението от Преспа, подписано през 2018 г., каза премиерът Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Няма да ратифицираме меморандумите, докато не сме абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на Преспанското споразумение“, каза Мицотакис пред Skai TV.

Коментарът му следва хода на основната опозиция да внесе меморандумите за гласуване в парламента, няколко дни след като новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си просто „Македония“ по време на встъпването си в длъжност, вместо конституционния на страната име, утвърдено в Преспанския договор.

„С ясно изявление предупредих новото правителство в Скопие, че всяко отклонение от изпълнението на споразумението със сигурност ще има сериозни последици за отношенията ни със Северна Македония, а също и за европейския път на страната“, добави още Мицотакис.

Ако Гърция одобри меморандумите, тя „ще загуби всякакъв лост, който има“, за да оказва натиск върху съседната страна да спазва сделката, каза той.

Преспанското споразумение беше договорено през 2018 г. между бившия премиер и бивш лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас и неговия колега от Северна Македония Зоран Заев.

Правителството на Нова демокрация, което за първи път дойде на власт през 2019 г., отложи подписването на меморандумите за сътрудничество през юни 2021 г., твърдейки, че Северна Македония не изпълнява споразумението за името на страната във всички контексти.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Фицо вече не е в критично състояние, но все още е в болницата

Подобни статии

Back to top button