You are currently viewing Ген. Мутафчийски: Рационалният страх може да ни предпази
снимка: Архив

Ген. Мутафчийски: Рационалният страх може да ни предпази

„Ние като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българските граждани, да активираме техните рационални разсъждения по този въпрос, включително и рационални страхове. Рационалният страх може да ни предпази съвсем съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили. Не говоря за ирационалния страх, където е паниката и ирационалните действия, които биха довели до хаос. Виждате, че в цяла Европа се срещат остри сблъсъци с решенията, които правителствата взимат.“

 

Това каза пред БНР председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той коментира още, че трябва да се намери баланс между опазването на живота на хората и желанието за връщане към нормален живот:

 

„Трябва да се намери баланс между естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени“, допълни Мутафчийски. 

 

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

 

„Тревожна е тенденцията за бъдещето… Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“.

 

В предаването „Неделя 150“ проф. Мутафчийски допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

 

По темата за ваксините председателят на НОЩ коментира:

 

„Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи… На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „Пфайзер“… Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“.

 

За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

 

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК