БългарияНа Фокус

ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха заедно повече пари за пенсионерите, обвиниха ги във „взривяване“ на бюджета

Тотален хаос беляза извънредното заседание на Народното събрание, на което се разглеждат на второ четене актуализациите на бюджетите на НЗОК и ДОО. Стигна се до скандали, нападки и обвинения в опити за „взривяване“ на бюджета. А заради одобряване на отхвърлени в комисия предложения на ДПС и ГЕРБ се стигна и до временно прекратяване на заседанието и свикване на председателски съвет в търсене на изход от ситуацията. 

 

Депутатите приеха предложението вносителя за приходната част, както и две различни предложения на ГЕРБ – СДС и ДПС и трето на „Има такъв народ“, което е отразено в предложението на вносителя.

 

След което по предложение на „Има такъв народ“ парламентът излезе в 15 минути почивка и беше свикан Председателският съвет след като депутатите първо отхвърлиха, а след това приеха предложението на ДПС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване с 200 млн. лева.

 

От ДПС предлагат с толкова да се увеличат и разходите за пенсии, като пенсионерите да получат по 120 лева добавка за последните три месеца до края на годината и да няма преизчисляване на пенсиите, каквото е предложило служебното правителство.

 

Предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители за приходната част беше прието със 104 гласа „за“, 91 „против“ и 11 въздържали се при прегласуването, предаде БТА.

 

От парламентарната трибуна председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански се обърна към пенсионерите като заяви, че те най-вероятно ще получат добавка към пенсиите от 120 лева, но тя ще е за сметка на бъдещите поколения.

 

Министърът на финансите Асен Василев поиска в парламента от депутатите да слушат своите експерти, когато гласуват текстовете за актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. Министърът посочи, че изчисленията на депутатите за по-високи приходи от социални вноски в бюджета на ДОО не са разчети на приходните агенции.

 

„Трябва да е ясно, дали тези приходи ги има“, заяви Василев. Той допълни, че отговорността за актуализацията на бюджетите на ДОО и на НЗОК е при народните представители и „виждаме как се изпълнява“.

 

„Ние, като правителство, сме направили своите предложения, бюджетната комисия използва разум и калкулатор, така че приходите да са равни на разходите и сега тези разчети не се одобряват“, допълни Асен Василев.

 

„Ако си измисляме приходите – това е равносилно на взривяване на бюджета“, каза още Василев.

 

Мария Капон /“Изправи се БГ!Ние идваме!“/ обясни, че когато няма достатъчно пари в приходната част, няма как да се направи разходната част, т.е. трябва да се приеме вариантът с добавката на ДПС и се бламира актуализацията на самите пенсии.

 

Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО, коментира Мария Капон след гласуването. Това, което стана в момента, е истинската коалиция и тя се нарича БСП, ДПС и ГЕРБ, посочи тя.

 

„Тук е ясно, че оттук нататък бюджетът няма как да се равни и че могат да се равнят предложенията, които са например на ДПС“, коментира Капон.

 

 

Чудите се какво се случва – карате със 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея и няма как да я спрете. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков от парламентарната трибуна, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Вие сега започвате да разбирате това, което ви казваме миналата седмица. Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва. Карате са 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея. Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате разговори между парламентарните групи – вие това не го направихте, включително министърът на финансите, включително и депутати“, каза още Тома Биков.

 

В крайна сметка стана ясно, че окончателният текст ще бъде гласуван трети път, когато депутатите стигнат до конкретните предложения на парламентарните групи и решат дали окончателно ще ги приемат или не.

 

Депутатите приеха минималната пенсия да се увеличи до 370 лева от първи октомври.

 

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст се повишава от сегашните 380 лв. на 650 лв., гласуваха депутатите при приемането на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това стана, след като мнозинството подкрепи предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“, предава Mediapool.

 

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от партия „Има такъв народ“, който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда. Мария Капон обаче защити предложението с аргумента, че в момента държавата не създава достатъчно условия майките да работят след навършване на 1-годишна възраст на детето, защото няма достатъчно места в детските ясли.

 

С усмивки и благодарности БСП върна третия мандат на Румен Радев (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button