You are currently viewing ГЕРБ искат Радев да се извини за поругаването на Левски

ГЕРБ искат Радев да се извини за поругаването на Левски

Президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски.

 

За това настоя депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група.

 

Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза Биков, цитиран от „24 часа“.

 

Според него вчера на честването Радев преминал граница, от която няма връщане назад и се превърнал в “тартор на партийна агитка”, а за групата на ГЕРБ той щял да остане такъв до края на мандата си.

 

“Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, категоричен бе той.

 

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски. Призоваваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44- ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера”, продължи той.

 

Подчерта и, че България не е учебна площадка за политически аматьори.

 

Припомняме, че вчера поклонението пред паметта на Апостола Васил Левски се превърна в манифестация на БСП. Начело с президента Радев тръгна шествие от килията до паметника на Васил Левски.

 

А вместо със склонени глави, партийните лидери ходеха с широки усмивки на лицата и не отказваха на гражданите да си направят селфи с тях. 

 

Радев, извини, шествие, Васил Левски

 

Това предизвика възмущението не само на политици от другия край на партийния спектър, но и на гражданите, които сметнаха държанието на държавния глава за поругаване на паметта на Васил Левски. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК